U Luksemburgu, u gradu Wiltz, održana je manifestacija "Buđenje". Veliki broj Bošnjaka koji živi u ovom djelu Evrope je u tvrđavi Wiltz prisustvovao emitiranju filma o rahmetli Aliji Izetbegoviću i promociji "Edicije Bošnjaci", koja je započeta u organizaciji JU "Muzeja Alija Izetbegović", Simurg medije/sedmičnika Stav. Prva postaja manifestacije bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden) te je održana u organizaciji Islamske zajednice u Švicarskoj. Manifestacija se održala i u njemačkom Ulmu, a danas će biti održana u Aachenu.  
 
Posjetiocima se 13.11.2018. u tvrđavi Wiltz, ispred organizatora, islamskih kulturnih centara iz Wiltza (CCIN i AIWL), obratio publicista Almir Mehonić koji je naglasio važnost ovakvih manifestacija i projekata za čuvanje identiteta Bošnjaka u dijaspori.
 
- Posebno bitno je da iza ovakvih projekata stoje institucije. Ovaj projekat je podržao predsjednik Bakir Izetbegović, a i reisul ulema Husein Kavazović. Podržale su ga naše naučne, ali i nacionalne institucije. Posebno je bitno da je ovaj projekat djelo dobro ogranizirane grupe autora, za razliku od prijašnjih vremena kada su ovakve projekte radili izvrsni pojedinci, ali usamljenici - rekao je Mehonić.


 
Direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško predstavio je rad javne ustanove kojom rukovodi te se osvrnuo na današnju recepciju života i djela prvog predsjednika nezavisne BiH. Žiško je govorio i u svojstvu koordinatora "Edicije Bošnjaci" čije je I. kolo nedavno izašlo iz štampe, a Muzej "Alija Izetbegović" bio je glavni partner projekta.
 
O "Ediciji Bošnjaci", koju su izdali sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, govorio je njen glavni urednik Filip Mursel Begović koji je naglasio da ovakvi projekti djeluju objedinjujuće za Bošnjake gdje god se nalazili.
 
O islamskom naslijeđu u Evropi i Bošnjacima kao narodu na razmeđu Istoka i Zapada govorio je publicista Adis Tanović, autor brojnih vodiča i monografija o Bosni i Hercegovini i Sarajevu.
 
Promotori su se osvrnuli i na trenutno kulturno, političko i društveno stanje Bošnjaka u Evropi te pozvali predstavnike bošnjačkih udruženja da se aktivno uključe u projekte od nacionalne važnosti koji služe za afirmaciju i čuvanje bošnjačkog identiteta.
 
 - Ovakav pristup, kada se okupljamo oko konkretnih projekata, a ne fantomskih oblika organiziranja sa zvučnim imenima koji na kraju propadnu, nema alternative - rekao je Begović.
 
Manifestacija "Buđenje" se nastavlja u Njemačkoj i Danskoj.
 
Naredne promocije će se održati u Aachenu (14.11.2018.), Kopenhagenu (15.11.2018, Bosanski kulturni centar) i Oslo (16.11.2018, Ambasada BiH u Norveškoj)
 
"Edicija Bošnjaci" realizirana je pod Visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom BH telecoma. „Ediciju Bošnjaci“ je kao naučnoistraživački projekat o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanje Kantona Sarajevo.


 
Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. I. kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištvu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Koautori: Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović – kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić). II. kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.
 
Uz Muzej "Alija Izetbegović" partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.