open-navfaktor-logo
search
Prioritet Izborni zakon
Manfred Weber: U Sarajevu zove BiH u EU, u Strazburu govori da Evropa mora ostati kršćanska
Manfred Weber, njemački političar, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i predsjedavajući Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu, ključnim problemom u Bosni i Hercegovini vidi Izborni zakon. To kaže i kolegica mu u Evropskom parlamentu Željana Zovko, HDZ-ovka poznata po svojim skandaloznim javnim istupima.
11.02.2022. u 12:02
get url
text

Oni su protekla dva dana boravili u Sarajevu sa grupom parlamentaraca iz EU-a, a danas su se obratili medijima.

Finalizacija procesa Izbornog zakona Bosne i Hercegovine zemlji otvara put prema Evropskoj uniji (EU), mišljenja je Weber, poznat po skandaloznim izjavama koliko i kolegica mu Zovko.

VEZANI TEKST - Zovko o potezima iz RS-a: Ukoliko nema poštovanja zakona, nema ni novca

U Sarajevo je danas izjavio da je došao sa delegacijom europarlamentaraca kako bi dali doprinos u rješavanju pitanja izmjene Izbornog zakona i doprinijeli napretku Bosne i Hercegovine koju, kako je kazao, vide kao buduću članicu Evropske unije.

- Ako želimo garantovati dobru budućnost BiH u procesu evropskih integracija, potreban nam je ovaj zakon i spremnost na kompromis - rekao je Weber, između ostalog.

Weber, stari prijatelj HDZ-ovaca na čijim je predizbornim skupovima u Hrvatskoj držao govore, izmjene Izbornog zakona, kao i Dragan Čović, čelnik HDZ-a, vidi kao "prioritet svih prioriteta" kad je u pitanju evropski put BiH.

Nije precizirao ništa o načinu rješavanja pitanja Izbornog zakona osim da je kazao kako svi moraju raditi na kompromisu.

U prioritete u svakom slučaju ne spada "legitimno predstavljanje", kako to želi prikazati HDZ, hrvatski i bosanskohercegovački, koji prijateljuju sa Weberom.

Pojašnjenja radi, u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije spada i pitanje izbora, odnosno Izbornog zakona. Međutim, taj prioritet se odnosi prvenstveno na transparentnost finansiranja političkih stranaka i na integritet izbornog procesa, otklanjanje zloupotreba poput manipulacija biračkim spiskovima za glasanje iz inostranstva, zloupotreba i krađa identiteta birača, pritisaka na birače...

Zatim, pod izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH se podrazumijeva, navedeno je u 14 prioriteta, isključivo da se osigura provođenje izbora u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", ali i drugih.

VEZANI TEKST - Weber: Nedopustivi su potezi funkcionera iz RS-a, ako ovako nastave ne mogu računati na pomoć EU

- Evropski put se ne može dobiti bez legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda - izjavljivao je više puta Dragan Čović, kao i to da "bez izmjena Izbornog zakona nije moguće održavanje izbora 2022." Ni jedno ni drugo nije tačno.

Weber, gost u Sarajevu, ostao je upamćen po svojim skandaloznim izjavama o migrantima i po pitanju proširenja Evropske unije. 

- Moramo zaštititi svoj evropski način života, štiteći svoje kršćanske vrijednosti. U Evropi mora postojati način da se držimo svog kršćanskog naslijeđa ili je neće biti - rekao je predsjednik EPP-a u Evropskom parlamentu u Strazburu 2018. godine nakon izlaganja Jeana-Claudea Junckera, bivšeg predsjednika Evropske komisije, o pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Webera su optuživali da, u svojim izjavama o migrantima, koketira sa nacističkom retorikom, a on se pravdao da se njegove riječi zlonamjerno tumače. 

Jedan je od poznatijih kritičara Turske, odnosno pitanja ulaska te države u punopravno članstvo Evropske unije. Poznat je i po svojim izjavama da su kršćani najugroženiji na svijetu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.