open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo zdravstva FBiH
Mandića naljutilo pitanje o vakcinama, govorio o KCUS-u, policijskom satu
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je danas na press konferenciji u Sarajevu govorio o pomjeranju policijskog sata, nabavci vakcina, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
06.05.2021. u 13:12
get url
text

- Policijski sat u Federaciji Bosne i Hercegovine treba odsad da počinje u 23 sata umjesto u 21 sat, kako je bilo dosad. Vlade kantona bi trebalo danas donijeti tu odluku i onda i ona bi stupala na snagu od danas od 23 sata. Znači, mi nalažemo vladama kantona da moraju donijeti ovakvu odluku kakvu smo mi donijeli - rekao je Mandić.

Osvrnuvši se na pitanja novinara da li je da li je Vlada raspravljala o zahtjevu Vlade Kantona Sarajevo da se smijeni menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i reduciranju sredstava prema KCUS-u, Mandić je rekao da KCUS nije bio na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH. 

- Vlada nije imala tu tačku, a Kanton Sarajevo raspolaže sa svojim finansijskim sredstvima i naravno da mogu odlučivati kako ih ulagati. Najvažnije za Ministarstvo jeste da se djelatnost obavlja nesmetano na KCUS-u, a što se tiče sarajevskih zahtjeva prema ovome-onome, mi moramo imati pismeni trag, mi smo legalisti i najvažnije je, ponavljam, da se djelatnost zdravstvene zaštite mora obavljati nesmetano i u punom obimu - rekao je Mandić.

Odgovorio i da li je nabavka vakcina u Federaciji političko pitanje, te kako jedino Federacija nije uspjela nabaviti vakcine protiv koronavirusa.

- To nije istina, iznosite neistine. Vlada Federacije je uspjela nabaviti vakcine preko mehanizma COVAX, preko Evropske komisije. To su sve vakcine koje su plaćene, koje su nabavljene. Moderno je ovdje kritizirati Vladu. Mogli ste jučer poslušati predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije koji je izričito pohvalio rad Vlade i to bi bio moj komentar - rekao je ljutito Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.