open-navfaktor-logo
search
Najavljena smjena
Mandić za Faktor: Suzit ćemo Zorniću mogućnost da nanese štetu Toplanama
Vlada KS će, dodaje Mandić, u narednih nekoliko dana poduzeti nove mjere koje se odnose na proceduru razrješenja aktuelnog direktora KJKP Toplane
10.10.2019. u 17:07
get url
text
Enver Zornić i Srđan Mandić

Aktuelni direktor KJKP Toplane Sarajevo Enver Zornić uskoro bi trebao biti smijenjen sa te pozicije. Potvrdio je to u razgovoru za Faktor ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić, koji je kazao da je Skupština tog preduzeća, u skladu sa ranijim zaključkom Vlade Kantona Sarajevo (KS), dala nalog Nadzornom odboru KJKP Toplane da pokrene proceduru prijevremenog razrješenja dužnosti direktora.

To u praksi znači da bi članovi Nadzornog odbora KJKP Toplane već sljedeće sedmice mogli smijeniti Zornića.

- Naredna sjednica Nadzornog odbora KJKP Toplane bit će održana u srijedu, 16. oktobra – kazao nam je predsjednik tog tijela Žan Matić.

Vlada KS će, dodaje Mandić, u narednih nekoliko dana poduzeti nove mjere koje se odnose na proceduru razrješenja aktuelnog direktora KJKP Toplane.

- S obzirom da smo dobili nekoliko dopisa Sindikata radnika Toplana, koji su nezadovoljni trenutnom situacijom u preduzeću, a koja se tiče internih preraspodjela i promjene radnih mjesta, izaći ćemo sa novom instrukcijom, odnosno zahtjevom prema Skupštini da se u toku procesa razrješenja direktoru na neki način suze mogućnosti nanošenja štete, kako po poslovanje preduzeća, tako i po narušavanje interne organizacione strukture preduzeća – pojašnjava Mandić.

Zornića je, podsjetit ćemo, 3. augusta 1993. godine osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora zbog odgovornosti za ubistva nebošnjaka u opkoljenom Sarajevu. S obzirom na to da je presuda Zorniću trebala biti moralna, a ne zakonska prepreka za imenovanje na direktorsku poziciju, njegova smjena bi s pravnog aspekta mogla biti proglašena nezakonitom, ukoliko se aktuelni direktor odluči da zatraži svoja prava sudskim putem. Sudeći prema najavama, upravo to i namjerava uraditi.

- Naravno da će tražiti zaštitu svojih prava putem suda. Ja vjerujem da postoji dovoljno pameti da ga neće smijeniti. Zakonske osnove za smjenu ne postoje – kazao je za Faktor nakon iniciranja smjene Zornićev advokat Kadrija Kolić.

Zornić je imenovan za direktora KJKP Toplane 8. septembra na mandatni period od četiri godine. Samo osnovna plaća direktora KJKP Toplane iznosi 2.952 KM. Uz topli obrok koji na mjesečnom nivou iznosi oko 200 KM, taj iznos dostiže 3.152 KM. Također, direktor dobija i regres u iznosu od 437 KM, te poklone povodom državnih ili vjerskih praznika, odnosno jubileja firme, u iznosu od 250 KM, koliko je u 2018. godini primio Zornićev prethodnik. Sve te naknade bi, ukoliko Zornić bude smijenjen i ukoliko se sudskim putem utvrdi da je smjena bila nezakonita, bile po okončanju postupka isplaćene uz pripadajuću kamatu. Istovremeno bi njegov nasljednik na direktorskoj poziciji primao iste te naknade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.