open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Mandić: Razmišljat ćemo o ublažavanju mjera, ali to ne znači da ćemo dozvoliti kafićima da rade
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je u posljednja 24 sata na prostoru FBiH testirano 634 uzorka, od kojih je 11 pozitivno na COVID-19.
22.04.2020. u 12:02
get url
text
Press Vlade FBiH
Press Vlade FBiH

- U FBiH do sada je testirano 11.196 uzoraka, a na COVID-19 je potvrđeno 770 osoba. Od toga su 415 žena, ili 53,9 posto, i 355 muškaraca, ili 46,1 posto. Što se tiče zdravstvenog stanja oboljelih, trenutno su u FBiH hospitalizirani 63 pacijenta pozitivna na COVID-19, od kojih je 15 na respiratoru. Zaključno sa današnjim danom, oporavljeno je 143 pacijenta i očekujemo da se ovaj broj svaki dan povećava – izjavio je Mandić.

Iskoristio je priliku da se zahvali USAID-u i UNICEF-u na donaciji opreme centrima za mentalno zdravlje u FBiH. Ove dvije institucije su, naime, donirale 44 seta tableta i mobilnih telefona Federalnom ministarstvu zdravstva, a kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu i institucijama.

Direktorica USAID-a za BiH Nancy J. Eslick je kazala da ta organizacija radi sa institucijama BiH i drugim partnerima kako bi pomogli u jačanju zdravstvenog sistema i kapaciteta za reagiranje u datoj situaciji.

- USAID je osigurao 500.000 dolara za UNICEF u BiH kako bi se pružila podrška državi prilikom odgovora na pojavu COVID-19 i da se zaštite građani ove zemlje. Ova sredstva su dio širih napora, koji obuhvataju 1,2 miliona dolara, koje su SAD osigurale kao pomoć za BiH u naporima koji se ulažu za rješavanje ove krize – izjavila je Eslick.

Dodala je da USAID ne pruža samo finansijsku pomoć, već i tehničku pomoć, obuke, izgradnju kapaciteta, jačanje zdravstvenih sistema i lijekove koji spašavaju živote.

- Naša sredstva za pomoć u vanrednim situacijama u BiH omogućit će da se unaprijede laboratorijski sistemi, aktivira pronalaženje slučajeva, vrši monitoring na osnovu specifičnih događaja, pruži tenhička podrška ekspertima za odgovor i spremnost, unaprijedi angažiranost zajednica i prevencija i aktivnosti reakcija u onim zajednicama koje su pod najvećim rizikom – kazala je Eslick.

Ističe da je USAID preorijentirao svoja sredstva kako bi se ona osigurala za ovaj programski prioritet, te da prilagođavaju svoj način rada pandemiji i da osiguravaju da se pravi ljudi nađu na pravom mjestu kako bi se osigurao adekvatan odgovor i reakcija.

- Od pojave COVID-19, vlada SAD-a osigurala je više od 500 miliona dolara pomoći koja je posebno usmjerena na borbu protiv pandemije u više od 100 zemalja širom svijeta, uključujući i BiH. Hvala vladi BiH za ovo čvrsto partnerstvo koje imamo dok zajedno reagiramo na pojavu COVID-19 – zaključila je Eslick.

Predstavnica UNICEF-a BiH Rownak Khan se zahvalila USAID-u na donaciji i podršci, ali i Vladi FBiH na odličnom partnerstvu sa UNICEF-om.

- Kao dio porodice Ujedinjenih nacija, UNICEF je usmjeren na pružanje podrške najugroženijoj djeci u okviru trenutne situacije sa COVID-19. U ovo vrijeme kada Vlada primjenjuje različite hitne mjere, mi pozivamo da se osigura zaštita prava sve djece. Svi znamo da, kada su u pitanju stope preživljavanja djece, vlada BiH ima odlične rezultate. Moramo osigurati da trenutna pandemije ne ugrozi te odlične rezultate i moramo osigurati da djeca budu sigurna, a s obzirom da su škole zatvorene, moramo osigurati nastavak obrazovanja – izjavila je Khan.

Govoreći o zadržavanju građana u karantinima, Mandić je kazao kako građani moraju shvatiti da pojedinačna prava ne smiju biti iznad općih prava.

- Prava jednog pojedinca ne smiju ogrožavati prava cijele zajednice. To će tako ostati i ne vidim tu nikakav problem – poručio je Mandić.

Kada su u pitanju problemi roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, Mandić je izjavio da ta kategorija nije zaboravljena, ali da postoji problem jer zemlje Evropske unije, u konkretnom slučaju Njemačka, zabranila izvoz lijekova i da postoji problem u njihovoj nabavci.

Kada je u pitanju mogućnost ublažavanja mjera, federalni ministar zdravstva je pojasnio da će se najprije pratiti epidemiološka situacija i da će, ako stručnjaci kažu da se može krenuti sa ublažavanjem mjera, prvo biti ublaže zabrane kretanja osoba u trećoj životnoj dobi.

- Tim ljudima ćemo dozvoliti kretanje jer su oni najosjetljivija kategorija. Zatim ćemo razmišljati o ostalim mjerama, ali to sigurno ne znači da ćemo dozvoliti kafićima i ostalim da rade. Možda ćemo dobro razmisliti i o malim zanatima da se otvore, uz strogo držanje do preporuka socijalne distance i nošenja maske i rukavica. Mislim da bi to bili prvi koraci o kojima trebamo razmišljati da bi ublažili ove mjere – pojasnio je Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.