Skupština

Direktori škola: Šta je potrebno za bolje osnovno obrazovanje

Objavljeno: 23.03.2019. u 09:32

Neophodna je kontinuirana edukacija te osnivanje modula kao interdisciplinarnog studija na Univerzitetu Sarajevo koji bi u perspektivi bio uvjet za dobijanje licence za rukovođenjem školama 

Skupština Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola

Skupština Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola razmatrala je mjere koje su prioritet za poboljšanje stanja u osnovnom obrazovanju.

- Izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, usvajanje Zakona o pedagoškom zavodu, usklađivanje podzakonskih akata koji su usvojeni u prethodnim godinama, te izrada i usvajanje novih, predviđenih Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju su prioriteti u narednom periodu – ističu iz Udruženja, te dodaju da su se tim povodom više puta obraćali i Ministarstvu obrazovanja KS.

Udruženje smatra da radno-pravni status direktora i nadležnosti treba uskladiti sa Zakonom te "pristupiti kvalitetnijem profesionalnom osposobljavanju direktora za izazove škole za 21. vijek".

- Neophodna je kontinuirana edukacija te osnivanje modula kao interdisciplinarnog studija na Univerzitetu Sarajevo koji bi u perspektivi bio uvjet za dobijanje licence za rukovođenje školama – navode.

Predsjednik Udruženja Hajrudin Ćuprija se zahvalio ministrici obrazovanja Zineti Bogunić, jer je prepoznala Udruženje kao partnera za provođenje reformi u obrazovanju i kreiranju kvalitetnih škola. 

- U narednom periodu se očekuje da se pitanja te predložene mjere koje su aktualizirane na ovoj skupštini Udruženja u što kraćem periodu provode i rješavaju – zaključuju u Udruženju.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije