open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Mandić, ministar zdravstva FBiH: U izolaciji 248 osoba, pacijentica iz Zenice smještena je u bolnicu
Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je u vezi s pacijenticom iz Zenice, kojoj je sinoć potvrđen koronavirus, da se radi o osobi koja je rođena 1969. godine. Iz Italije, tačnije Lombardije, se vratila 5. marta.
10.03.2020. u 12:24
get url
text

- Po povratku se prijavila nadležnoj ustanovi. Bila je u samoizolaciji. Sada je u izolatoriju u Kantonalnoj bolnici Zenica, nema temperaturu. Sa njom su došla još dva člana porodice, oni su u izolaciji. Trenutno je u izolaciji 248 osoba u FBiH - rekao je Mandić i dodao: 

- Vrijeme je da se svi ponašamo maksimalno odgovorno. Da se trebamo pridržavati propisanih mjera koje stalno ponavljamo i preporuka, jer samo zajednički možemo unaprijediti ovaj prostor - rekao je Mandić.  

{$galerijaFotografija}

Ministar je napomenuo i to da se protiv osoba koje se ne budu pridržavale propisanih mjera može pokrenuti prekršajni ili krivični postupak. Kazne su od 100 do 2.000 KM. To podrazumijeva da se građani koji su došli iz rizičnih područja moraju javiti nadležnim zdravstvenim službama te da se moraju pridržavati uputa. 

Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, kazao je da će naša zemlja uskoro dobiti prvi kontingent pomoći u opremi za zdravstvene radnike. Također, uskoro bismo od Svjetske zdravstvene organizacije trebali dobiti dodatnih 1.000 testova za koronavirus.

- Naš generalni globalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije tražio je skoro 700 miliona dolara na globalnom nivou za pomoć u globalnom odgovoru na koronavirus. Dvije trećina tog odgovora, finansijskog dijela bi trebalo ići zemljama kroz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije. Svakako je da će i BiH biti jedan od tih zemalja. Sutra će sletjeti prvi kontigent lične i zaštitne opreme za zdravstvene profesionalce u BiH, radi se oko 400 kilograma zaštitne opreme koja dolazi iz Dubaija. Već naredne sedmice ćemo poslati 1.000 testova sa reagensima za koronavirus - rekao je Palo. 

Prema ocjeni ministra Mandića, za očekivati je veći broj oboljelih u BiH u narednim danima. On je također ocijenio da su zdravstvene ustanove do sada dobro reagirale na ovu situaciju. 

 

20200310121610_0J4A0251.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.