VEZANI TEKST - Vlada FBiH dala saglasnost za biznis projekat Zdravka Mamića

U Hrvatskoj su "tvornice novca" Zdravku Mamiću bili Da Silva, Modrić, Ćorluka i Lovren, o čijim je karijerama brinuo sin Mario, a u BiH su "Plavo nebo", "IM sunce", "Zidinsko sunce", "Eco solar energy" o čijim ulaganjima brine kćer Iva, piše Jutarnji list.

Ova četiri preduzeća, kojima treba dodati i "Majsko sunce", u kojemu je direktorica i s 80.000 KM ulagačica djevojka Jelena Planinić, Mamić je, uz dobar vjetar u leđa hercegovačkoga HDZ-a, postao jedan od najvećih ulagača u solarne elektrane.

Tome u prilog govori i posljednji u nizu koncesijskih ugovora koje je "Plavo sunce" potpisalo s Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona "za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 elektroenergetskih objekata - fotonaponskih elektrana". Koncesijski ugovor vrijedan je oko 172.598 KM, te je sklopljen na 30 godina. U mjestu Polog kod Mostara će tako niknuti 10 fotonaponskih elektrana snage 4MW.

- Koncesionar je obvezan obavljati koncesijsku djelatnost na način i pod uvjetima propisanim svim zakonskim propisima koji regulišu oblast električne energije i izgradnje elektroenergetskih postrojenja ove vrste i koji regulišu pitanja gradnje, zaštite okoliša, vodoprivrede i zaštite na radu. Obavezan je, na svoj trošak i na svoj rizik, izvaditi sve dozvole/saglasnosti koje su propisane posebnim zakonima, a koje je obvezan pribaviti prije početka korištenja koncesije, kao i za vrijeme trajanja Ugovora - navodi se u stavkama ugovora.

Prema statističkim pokazateljima "Fie", bosanskogercegovačke inačice "Fine", firma Plavo sunce s jednim zaposlenikom spada u red mikro preduzeće, te je svoje mjesto našla na 126. mjestu po poslovanju u prošloj godini s prihodima od 250.000 KM, imovinom vrijednom gotovo 30 miliona maraka i iskazanim gubitkom od oko 50.000 maraka. Gubitak dakako nije zabrinjavajući s obzirom da je poduzeće u investicijskom ciklusu te će se već kroz koju godinu počati iskazivati dobit, i to pozamašna. Naime, procjene su da se ulaganje u solarne elektrane počinje vraćati u roku od 5-7 godina, a onda do isteka koncesijskog razdoblja to bude čista zarada uz minimalni trošak.

Preko preduzeća u koja su uključena njegova djeca Iva i Mario, Zdravko Mamić je "upucao" više od tri miliona eura za poslovna ulaganja u obnovljive izvore, odnosno solarne farme na području Čitluka i Čapljine, a na Mostar se krenuo širiti i prije dobivanja koncesije za lokaciju "Polog", ishodio je bio koncesiju za proizvodnju električne energije preko solarne elektrane snage 999kW na lokaciji Slipčići. Prije toga je isto preduzeće pokrenulo sedam projekata, koji su u različitima fazama realizacije za izgradnju solarnih elektrana instalirane snage po 999 kW električne energije na području Čitluka, te tri, od kojih dva po 999 kW i jedan 800 kW instalirane snage električne energije na području Čapljine.

Mamićeva kći Iva ima većinski poslovni udio u Plavom suncu od 50,08 posto, te je tu prokuristica. Ostali suvlasnici su Mirjana Gagro i Ivanka Ostojić, obje s područja Čitluka, te Marinko Barbarić, a direktor je Slave Zeljko. Barbarić je vlasnik jedne od najpoznatijih hercegovačkih zaštitarskih firmi, Delta security, a njegov poslovni objekt na adresi Gospodarska zona Tromeđa II broj 3 ujedno je i sjedište Plavog sunca.

Iva je osnovala i preduzeće IM sunce d.o.o. u kojemu je direktorica, te ono također kreće s investicijama u zelenu energiju. S rođakom Mirom Mamićem Iva je osnovala i preduzeće Zidinsko sunce d.o.o. i to u Tomislavgradu, te im je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) usvojila nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Miro Mamić javnosti je postao poznat jer se našao s Mamićem kada je na njega pucano u zaseoku Vidovići, kada je išao posjetiti majčin grob, a inače živi u Zidinama, selu odakle Mamići vuku porijeklo, te tamo imaju djedovinu.

Iva je u Čitluku osnovala preduzeće s Renatom Koraćem, zove se Ecoo solar energy i također će se baviti obnovljivim izvorima energije. Korać je vlasnik lanca kladionica u BiH, koji je Zdravku Mamiću posudio 44,5 miliona kuna kojima je Mamić krajem jula prošle godine podmirio dug državi na osnovi pravomoćne sudske presude iz Osijeka te na taj način spriječio ovrhu države nad svojom blokiranom imovinom. Iva je u poduzeću prokuristica, isto kao i Marija Bunoza, dok je direktor Krešo Vukoja, inače direktor Koraćevih firmi, navodi Jutarnji.

U Hercegovini temperature ljeti mogu doseći i 45 stepeni, te je najtoplija regija u Bosni i Hercegovini, kao što je to nekada bila i u bivšoj Jugoslaviji. Uz područje Atine u Grčkoj, ima najviše sunčanih dana godišnje u Evropi. Uz osiguran otkup proizvedene električne energije svakako se radi o investiciji kojoj je uspjeh praktično zagarantovan.

Osim od pravomoćne presude, podsjetimo, Mamić se u BiH skriva i od dvije optužnice objedinjene u jedan sudski postupak kojim ga tužilaštvo terete da je s bratom Zoranom, sinom Mariom, te Damirom Vrbanovićem, Sandrom Stipančićem, Igorom Korotm i Nikkyjem Arthurom Vuksanom oštetio GNK Dinamo za još oko 200 miliona kuna. Druga se odnosi na njega, odnosno da je podigao s Dinamova računa 2,2 miliona eura i zadržao ih za vlastite potrebe.