Povod za konferenciju za novinare, kako je rekao, je prošlosedmična odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske.

- Isti je sud, za stvari u istom sudskom postupku, tužbe braće Mamić odbio, a prihvatio tužbe gospodina Vrbanovića i gospođe Tajane Pernar - kazao je Mamić.

VEZANI TEKST - Zdravko Mamić prodaje vilu i stan u Zagrebu da vrati dug hercegovačkom kralju kladionica

Tom odlukom, po njegovim riječima, "Ustavni sud se narugao meni, mojoj porodici, zdravoj pameti, ljudskosti i moralu".

Na tapeti mu se našao i Vrhovni sud Hrvatske.

- Progone cijelu moju porodicu. Učestvuju u najvećim zlima u Hrvatskoj - dodao je Mamić.

Osvrnuvši se na slučaj sa sudijama osječkog Županijskog suda, Mamić je rekao kako se ondje svaka presuda može kupiti "za litru i vodu", ali i da vlast voli korumpirane ljude na funkcijama kako bi njima mogla upravljati.

Uz psovke i vulgarnosti Mamić je sudijama poručio da su "banditi, sodoma, gomora, najveća kolera...", a za sebe je ustvrdio kako je "najpošteniji čovjek koji je ikada hodao Hrvatskom".

Osvrnuo se Mamić i na slučaj bivšeg hrvatskoga ministra obrazovanja Željka Jovanovića koji je ranije protiv Mamića dobio jedan spor.

- On je silom htio uništiti Dinamo, reprezentaciju i fudbal. On dođe na Poljud i sjedi u loži, uživa u rezultatima reprezentacije. Da sam ja bio tamo, on ne bi ni ušao na stadion - rekao je Mamić.

Dodao je kako je "bandi uvijek bilo bitno uništiti Dinamo, reprezentaciju oko koje se okuplja Hrvatska".

Medijima se ispričao na psovkama, rekavši kako nije siguran da će ga ikada više vidjeti na press konferenciji.

VEZANI TEKST - Halid Bešlić zapjevao braći Mamić i digao sve na noge

- Siguran sam da sam si pravnu situaciju otežao, međutim ono što mi ne mogu uzeti, a rekli bi to u Bosni je ćejf - komentirao je, između ostalog, Mamić, poručivši kako su prošle četiri godine kako je došao u BiH:

- U Hercegovinu sam stigao 6. juna 2018. godine i tu ću, kako stvari stoje i umrijeti.

Mamić je krajem maja podnio i tužbu Evropskom sudu za ljudska prava "zbog povrede prava na pravično suđenje, kršenja presumpcije nedužnosti te nezakonitog oduzimanja imovine od njegove supruge".

Braću Mamić čeka još i suđenje za aferu "Dinamo 2" u kojem je optužnica podignuta, a obojica su i pod istragom zbog podmićivanja sudija Županijskog suda u Osijeku.