open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Mamić nakon ročišta: BiH je moja sudbina i nada, sud u Osijeku je ucijenjen
Mamić je kazao da se "pokušava njegova eliminacija iz sportskog, političkog, pa i fizičkog života u Hrvatskoj"
11.06.2019. u 12:47
get url
text

Završeno je ročište u Sudu BiH povodom zahtjeva Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića toj zemlji.

Mamić se u sudnici izjasnio da ne želi biti izručen Hrvatskoj jer, kako je naveo, tamo nema pravičan postupak.

Nakon ročišta se obratio novinarima ispred Suda BiH. 

- U svim optužnicama koje su podignute protiv mene ne možete nigdje pročitati da sam ja oštetio proračun ni za jednu lipu ili da sam utajio porez. Nogometni klub Dinamo za koji sam ja radio je donio odluke na svim organima da su oni ponosni na moj rad, da stoje iza svih mojih odluka i da se ne osjećaju oštećenima. Ja razumijem da se hrvatski režim navalio meni na leđa iz političkih to je politički montiran proces, ali ne razumijem vas novinare da to ne propitujete i da pravo seljački to ne pitate: "Pa kako je moguće da jedan čovjeku se ne stavlja na teret da je oštetio državu ili utajio porez, nije oštetio klub ili nije oštetio golube... je li svemir oštetio, je l' NASA-u, je l' Amerikance?" -  to mene zaprepaštava - kazao je Mamić.

Dodao je da se "pokušava njegova eliminacija iz sportskog, političkog, pa i fizičkog života u Hrvatskoj".

- Moja druga država Bosna i Hercegovina je i moja sudbina i moja nada. Mogu se zahvaliti svim institucijama BiH što me kao normalnog čovjeka sa ljudskim pravima tretira. Mogu i vama novinarima se zahvaliti što me tretirate kao čovjeka. To je nešto potpuno suprotno onom što sam doživio od svoje domovine. Jučer sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali državu. Odvjetnik me upozorio da bih time naštetio svojoj situaciji. Moj cilj je da se moje suđenje ne održi u Osijeku, koji je ucijenjen od hrvatskih službi - kazao je Mamić.

Video: J. BRUTUS

Mamićev advokat Zdravko Rajić kazao je nakon ročišta kako optužnica ima preko 700 stranica.

- Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu odbrane - kazao je Rajić.

On je kazao da je Sud BiH prihvatio zahtjev odbrane da nema osnova za pritvor njegovog klijenta.

- Sud BiH naredio je da Mamić ne smije napustiti BiH te mora predati pasoš. To smo i očekivali i to je redovna procedura - kazao je advokat Rajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.