- Malo sam se igrao i zezao sa čika Živom, volio sam da ga zadirkujem jer je lud, ali nisam htio da ga ubijem! - ovo je policiji izjavio Vekoslav K. (14) iz Sremskih Karlovaca, koji je uhapšen zbog sumnje da je komšiju Živoslava Živu Miletića (64) vezao za drvo i onda ga ostavio da umre u najvećim mukama.

Stravičan zločin dogodio se krajem avgusta u blizini Bukovačkog puta u naselju Doka u Sremskim Karlovcima, a Živoslavljevo tijelo nađeno je slučajno u nedjelju navečer. Prizor je bio stravičan, leš se raspadao, a ruke su mu bile vezane najlonom, a noge pertlama.

Policija je ubrzo riješila misteriju i privela maloljetnog Vekoslava K., koji je u policiji priznao da se "malo igrao sa Živom", piše Kurir.

Gađao ga kamenjem

- Nisam imao namjeru da ga ubijem. Znam da je lud, pa sam se tako povremeno zezao s njim. Gađao bih ga kamenjem i nikada mi se nije suprotstavio. Tog dana sam ga vidio u blizini njegove kuće i palo mi je na pamet da se poigram. Rekao sam mu da sjedne pored jednog drveta, što je on odmah i uradio. Imao je u džepu neki kanap od najlona i pertlu u čizmi, koje je uvijek nosio. Vezao sam mu gornji dio i noge, ostavio ga i otišao sam. Mislio sam da će se sam odvezati - rekao je hladnokrvno dječak na saslušanju.

Međutim, kako kažu mještani Sremskih Karlovaca, Živa je bio tolika dobrica da bi poslušao svačiju naredbu.

- Jadničak, on sigurno nije smio da se odveže jer je mislio da će ovaj da se vrati. Sigurno je umro i od gladi, i od žeđi, i od ove vrućine. Strašna i grozna smrt - kaže jedan mještanin ovog mjesta, u kome su svi zanijemili kada su čuli da je predobrog Živu ubio maloljetnik.

Pakao sa majkom

On dodaje da je Živa cijeli život proveo s roditeljima, a da ga je nakon očeve smrti majka, iako ima 85 godina, maltretirala i tukla. Inače i ona i sin Živa su bili psihički oboljeli.

- Ljeti je išao u čizmama i centrom šetao svinju. On mrava ne bi zgazio. Svima je htio da pomogne, a nije imao nikoga od bližih, samo majku. Mi komšije smo pokušavali da mu pomognemo da ode u neki dom, ali nismo uspjeli na vrijeme - kaže taj mještanin.

U subotu, 1. septembra, Živina majka je došla kod prve komšinice da joj kaže da joj je sin nestao.

- Rekla mi je: "Nema Žive". Pitala sam je kako ga nema, a ona je odgovorila: "Pa nema ga od sinoć". Pitala sam je: "Pa kako to", a ona mi je rekla: "Ma sigurno je pobjegao od kuće, izgubio mi je ključ, pa sam ga grdila!" Ja sam se odmah spremila i otišla u policiju i prijavila njegov nestanak - kaže komšinica porodice Miletić.