navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odgojni centar KS

Maloljetnik nakon razbojništva i krađa: Kajem se, najteže su mi suze mojih roditelja

Otimali smo novac, novčanike, telefone, nekima smo nanijeli povrede. Onda su nas jednog dana priveli na ispitivanje. Priznao sam krivična djela i smjestili su me u pritvor u Orašje. Nakon toga sam došao u Odgojni centar mjesec dana na cjelodnevni boravak, kazao je za Faktor

Objavljeno: 24.10.2019. u 21:35
get url
text
Odgojni centar Kantona Sarajevo

Od osnivanja do danas kroz Kantonalnu javnu ustanovu Odgojni centar Kantona Sarajevo prošlo je 427 maloljetnika.

U centar svakodnevno po tri sata dolazi i sedamnaestogodišnji Amir (identitet poznat redakciji). Zbog razbojništva i krađe sud mu je kao odgojnu mjeru odredio boravak 30 dana po tri sata u Odgojnom centru Kantona Sarajevo.

- Išao sam u srednju školu i želio sam da zaradim novac za izlaske. Nismo znali kako doći do novca pa je jedan od prijatelja predložio da krademo i mi smo pristali, te jedno za drugim, došli smo do šest ili sedam razbojništava – priča Amir.

Emocije su mu nakon izvršavanja krivičnih djela, kaže, bile pomiješane.

- Bude ti malo žao tih ljudi, ali onda to zaboraviš i ideš dalje. Otimali smo novac, novčanike, telefone, nekima smo nanijeli povrede. Onda su nas jednog dana priveli na ispitivanje. Priznao sam krivična djela i smjestili su me u pritvor u Orašje. Nakon toga sam došao u Odgojni centar mjesec dana na cjelodnevni boravak. A sada dolazim po tri sata svakodnevno – kazao je za Faktor.

{$galerijaFotografija}

Kaže da je u radu sa socijalnim radnicima, psiholozima naučio puno toga i da je spreman nastaviti dalje sa svojim životom.

- Ružan je to period, ali počeo sam upoznavati sebe, dosta me je sve ovo promijenilo, sazreo sam, sada sam ozbiljniji, razmišljam o posljedicama prije nego što bilo šta učinim, naučio sam sebe kontrolisati. Kajem se. Žao mi je tih ljudi kojima sam naudio, žao mi je moje porodice, stid me je. Najteže mi je bilo vidjeti reakciju roditelja i porodice, njihove suze – priča Amir.

Kaže kako je bolje u Odgojnom centru nego u pritvoru, zbog drugačijeg načina rada i pristupa.

- Vrijeme nam je ovdje ispunjeno, radimo sa socijalnim radnicima, psiholozima, sad treniram, vanredno pohađam školu. Ne mogu da nađem posao dok ne završim sa odgojnim centrom. Planiram da završim školu, da se dalje educiram i nadam se da ću uspjeti naći fin posao – ističe.

Kaže da je sve do počinjenja krivičnog djela on bio uzoran mladić.

- Niko nije mogao ni zamisliti da ja to radim. Nikada nisam bio problematičan, igrali smo lopte, košarke. Svi koji su me poznavali bili su iznenađeni. Komšije su  me pitale: "Zar ti?" Imao sam ja novac od roditelja, ali sam htio više, za izlaske i za odjeću – priča dalje Amir.

Kaže da su mu uprkos svemu roditelji bili podrška sve vrijeme.

- Sada su puno strožiji prema meni, ali ja nastojim na sve načine da vratim njihovo povjerenje. Sada puno više poštujem ljude i njihove osobine, roditelje i moje dobre prijatelje, mnogo mi je žao. Da mogu vratiti vrijeme, sigurno to ne bih uradio. Ali u jednu ruku mi je i drago jer sam dosta sazreo, opametio sam se i na svaki način nastojim da zaobiđem probleme, da budem bolji – zaključuje Amir.

Dženan Fatić, psiholog koji radi sa maloljetnicima u KJU Odgojni centar, ističe kako djeci koja prvi put počine neko krivično djelo, krađu, razbojništvo, lakše krivično djelo, nanesu lakše ili teže tjelesne povrede, sud u skladu sa uzrastom određuje krivične sankcije i šalje ih u centar.

- Imamo mjeru boravka od 30 dana poludnevno, te cjelodnevni boravak od 15 dana do tri mjeseca. Kompletan boravak ovdje je organiziran od jutra do mraka, svaki njihov sat je planski uređen, ispunjen aktivnostima. Radi se po standardima u kojima se obuhvataju tri područja rada sa djecom, bez obzira na to da li se radi o prevenciji ili o izvršenju mjere, radimo na porodici, na obrazovanju i radu, te uzroku, posljedicama i socijalnim okruženjem. Obuhvatamo ove tri komponente i u sklopu toga realiziramo teme u radu sa djecom. Radimo na emocijama, ispoljavanju agresivnosti, samokontroli, na školovanju. Pored tih tema radimo radno-okupacione, sportske i edukativne aktivnosti – kazao je Fatić.

Centar raspolaže sa 13 kreveta u cjelodnevnom tretmanu, dok raspolažu sa kapacitetom za 10 korisnika na poludnevnoj osnovi.

- Više od 80 posto slučajeva je djece koja su prošla kroz Centar i koja se više ne vraćaju krivičnim djelima – zaključuje Fatić.

Odgojni centar, 24.10.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow