navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pedijatri upozoravaju

Malokrvnost ne smijete ignorirati: Anemija utječe na razvoj djece

Pedijatri upozoravaju da nedostatak željeza u krvi djece dovodi do nepopravljivih negativnih posljedica po pamćenje i umnu sposobnost te savjetuju da se o tom pitanju posebno vodi pažnja pri ishrani djece.

Objavljeno: 05.02.2020. u 08:11
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Anemija smanjuje sposobnost pamćenja kod djece. Kasnije dovodi do različitih epileptičnih i drugih psihofizičkih oboljenja. Zato je od ključne važnosti da se na vrijeme detektuje problem i reagira na odgovarajući način.

Sindromi koji ukazuju na problem anemije kod djece se pretežno manifestiraju malaksalošću, gubljenjem apetita i neraspoloženju, ali anemija može biti i tihi problem bez ikakvih simptoma. Generalno je najvažnije da roditelji čestim posjetama doktoru kontroliraju zdravlje svoje djece i ne ignoriraju nikakve promjene u ponašanju i stanju djeteta, tvrde pedijatri.

Djeci se mora osigurati dovoljno proteina kojih ima u namirnicama poput crvenog mesa i jaja. Također, djeci se, posebno u dobi do dvije godine, ne bi trebale davati više od dvije čaše mlijeka jer i mlijeko kao dobra namirnica u prekomjernim količinama može dovesti do anemije.

Roditelji ili odgajatelji djece moraju biti pažljivi pri ishrani djece. Anemija kod najmlađih može imati nesagledive posljedice u njihovom kasnijem životu. Pravilnom ishranom i sprečavanjem pojave anemije odgajamo zdraviju, ali i inteligentniju djecu.