open-navfaktor-logo
search
Kvantitet
Malo toga ključno: Kojih je to 450 materijala usvojilo novo Vijeće ministara BiH, a šta su ostavili "za kasnije"
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u Briselu je članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove govorila i o aktivnostima novog saziva Vijeća ministara pa je istakla kako su u kratkom vremenu održali deset sjednica na kojima je usvojeno više od 450 akata. No iz analize usvojenih materijala može se zaključiti da ih je malo bilo ključnih.
22.03.2023. u 22:26
get url
text

VEZANI TEKST - Krišto pojašnjavala zašto su kasnili s budžetom za 2023, od aprila veće plaće svima u bh. institucijama

Vijeće ministara je od početka februara održalo šest redovnih i četiri vanredne sjednice.

U tih deset sjednica je i ona prva na kojoj su izvršena neka redovna imenovanja poput rukovodstva dva odbora Vijeća ministara, te je dato nekoliko "usmenih informacija", među njima ona i o potrebi usvajanja budžeta za ovu godinu. Po zakonu, budžet institucija BiH za ovu godinu trebao je biti usvojen do kraja prošle godine.

Kako se može vidjeti iz saopćenja i zapisnika sa sjednica, jedna skoro cijela sjednica bila je posvećena imenovanjima, bilo kroz postavljenja komisija koje će provesti procedure izbora čelnika institucija, odbora i tijela, bilo kroz privremena postavljenja.

Jedna vanredna sjednica održana je zbog razrješenja čelnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i imenovanja novih. Odluka je donesena iako prethodno nije pribavljeno mišljenje parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, što je zakonska obaveza.

Na sjednicama Vijeća ministara mahom su razmatrane informacije i izvještaji, odgovori na zastupnička pitanja i inicijative, memorandumi o razumijevanju, ugovori o grantovima i zajmovima, redovni godišnji izvještaji i programi.

Odobrena su sredstva iz tekuće rezerve za pomoć Turskoj u saniranju šteta nakon razornog zemljotresa, ali oštre kritike stigle su zbog neefikasnosti Vijeća ministara BiH u donošenju odluke o slanju timova koji će pomoći u spašavanju nakon zemljotresa.

VEZANI TEKST - Nešić o slanju spasilačkih timova u Tursku: Bit će pomoći, potpisujem akte, očekujem da Vijeće ministara...

Kako je zabilježeno, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je 7. februara, dan nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju, izjavio da upravo potpisuje akt ka Vijeću ministara, odluku o pružanju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, te da očekuje da je Vijeće ministara usvoji što prije.

Međutim, iz zapisnika je vidljivo da je tek 16. februara na vanrednoj sjednici bila Informacija Ministarstva sigurnosti BiH o aktivnostima u vezi sa zemljotresom u Turskoj, sa Prijedlogom odluke o pružanju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje Vladi Republike Turske. Odluka je usvojena nakon što su timovi iz BiH uveliko bili u Turskoj.

Ono što Vijeće ministara BiH nije uspjelo usvojiti na ovih deset sjednica i među više od 450 materijala jeste Nacrt sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. On je povučen s dnevnog reda.

Nisu usvojili ni programe rada niza institucija jer su protiv bili ministri iz RS-a.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH zasad odustaje od nabavke američkih helikoptera i okreće se remontu ruskih

Tek naknadno će, nakon političkih konsultacija, kako je saopćeno, razmatrati izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koje su bitne za evropski put BiH, kao i reformski zakon o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Vijeće ministara je uspjelo usvojiti izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini 2023-2026. godina, Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2023. godine.

Tek 15. marta su usvojili nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu zajedno s povećanjem osnovice za obračun plaća i regresa, dok su se sa posljednje vanredne sjednice pohvalili usvajanje Programa ekonomskih reformi za idući trogodišnji period koji pak još nije dostupan javnosti jer se u njega moraju ugraditi određene korekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.