open-navfaktor-logo
search
Brooklyn
Malikah Shabazz, kćerka Malcolma X-a pronađena mrtva
Malikah Shabazz, jedna od šest kćerki Malcolma X-a, pronađena je mrtva u kući u New Yorku, saopćila je policija u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA). Imala je 56 godina.
23.11.2021. u 15:09
get url
text

Shabazz je pronađena u ponedjeljak u svojoj kući u Brooklynu, rekao je portparol policije. Prema preliminarnim podacima, smrt je nastala prirodnim putem.

Malikah i njena sestra bliznakinja Malaak bile su najmlađe kćeri Malcolma X-a, koji je ubijen 21. februara 1965. godine. Njihova majka, Betty Shabazz, bila je trudna kada im je otac ubijen.

Smrt Malikah Shabazz uslijedila je nekoliko dana nakon što su dvojica od trojice muškaraca koji su bili osuđeni za ubistvo Malcolma X-a oslobođena krivice.

Malcolm X je ubijen 1965. godine dok je držao govor u New Yorku u kojem je kritizirao Elijaha Muhammada. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama.

Malcolm X je ostao upamćen kao lider među muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama u to vrijeme, borac za ljudska prava i jedan od najutjecajnijih Afroamerikanaca.

Bio je najveći kritičar "bijele" Amerike i njenih zločina počinjenih nad crnim Amerikancima.

Lik i djelo Malcolma X-a predstavljaju simbol borbe protiv rasizma, rasne diskriminacije, kao i simbol promocije tolerancije islama i suživota.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.