open-navfaktor-logo
search
Ski-klub Bjelašnica
Malik Hadžimešić pojasnio da li je na ski-takmičenju bilo vrijeđanja porodice Alije Izetbegovića
Predsjednik ski-kluba Bjelašnica Malik Hadžimešić reagirao je na otvoreno pismo Selme Gičević, unuke Alije Izetbegovića, koja se oglasila zbog "javnog vrijeđanje porodice Alije Izetbegovića putem razglasa tokom takmičenja "Srebrna lisica" (Bjelašnica, 23.01.2021.)."
26.01.2021. u 12:00
get url
text

VEZANI TEKST - Unuka Alije Izetbegovića traži izvinjenje zbog vrijeđanja na ski takmičenju, organizatori poručuju da će istražiti slučaj

- Skijaški KUP "Srebrna lisica" je jedan od najznačajnih regionalnih sportskih manifestacija, koji se održava već trinaesti put na Bjelašnici. Svrha ove manifestacije je promocija zdravog života i sporta, a nikako nije imao, niti će imati notu bilo kakvog "poziva na hajku i širenja govora mržnje".

Želimo naglasiti da voditelj, koji je moderirao manifestaciju, nije spomenuo niti jedno ime osim takmičara, učesnika kupa, te više puta pročitao imena naših partnera i sponzora. Srebrena malina je spomenuta iz publike kao doskočica u kontekstu sponzorstva, na što je voditelj odgovorio: "Ovaj put to nije Srebrena malina, ali jesu...", te su nabrojana imena naših prijatelja.

Cilj ski-kluba Bjelašnica je isključivo i samo promocija sporta i zdravog života, te izgradnja vrhunskih sportista koji će predstavljati našu zastavu u svijetu - stoji u reagiranju koje potpisuje predsjedništvo i predsjednik ovog kluba Malik Hadžimešić. 

Podsjećamo, Gičević je pismo poslala na medijske redakcije, pokroviteljima, medijskim sponzorima i sponzorima. Između ostalog, u pismu je navela: 

- Obraćam Vam se kao organizatoru ski-takmičenja "Srebrna lisica" koje se održalo 23-24. januara 2021. godine na Bjelašnici, tokom koga je moja porodica doživjela veliku neprijatnost. Naime, tokom večernje trke slaloma u subotu oko 17.00 sati (par minuta prije nego je trebala početi trka u kategoriji mog starijeg sina, U14), Vaš uposlenik, voditelj programa, čiji glas se čuo putem razglasa u dolini Babin do, izgovorio je sljedeće:

"Takmičenje se zove Srebrna lisica, a ne Srebrena malina; da ne bude zabune, molim vas… Rado bismo mi primili donaciju i od Srebrene maline… Ah, ti Izetbegovići…, a malina, nisu nam ni ponudili… Kažu, jedna mala familija… Jedna, al’ aha... Jedna od njih pet je danas tu… Hej, jedna od tih pet porodica! Šta bismo tek da ih je više?"

Ja sam Selma Gičević, najstarija od pet unuka Alije Izetbegovića, i roditelj dvoje djece – učesnika "Srebrne lisice". U tom sam momentu prolazila sa mlađim sinom pored šatora organizatora. Trznuo se kada je čuo ove riječi i upitao me: "Mama, šta priča ovaj čovjek? Odakle ovo govori?". U ovom momentu, stariji sin se pripremao da započne trku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.