open-navfaktor-logo
search
Ograničenje kretanja
Mali broj građana krši naredbu: Mladi odlaze na privatne zabave, u USK još niko nije platio kaznu
Građani u Federaciji Bosne i Hercegovine uglavnom se pridržavaju naredbe Kriznog štaba FBiH o ograničenju kretanja u vremenskom periodu od 23 do pet sati ujutro, te je zabilježen tek neznatan broj krišenja ove mjere.
29.11.2020. u 15:57
get url
text

Prema riječima Ale Šiljdedića, glasnogovornika MUP-a Unsko-sanskog kantona, u ovom kantonu imali su nešto više od 20-ak slučajeva kršenja narebe.

- To je mali broj slučajeva i nije nešto puno izraženo. Uglavnom se radilo o mlađim osobama koje su bile na nekim privatnim zabavama ili su u seoskim sredinama išli na sijela, odlazili kod prijatelja, rodbine i komšija. Bilo je i situacija da su kasnili 15 ili 20 minuta nakon 23 sata. Onaj ko ima opravdanje, on može i objasniti zašto se nalazi vani nakon 23 sata, naprimjer ako radi ili ima potrebe za putovanjem. Ostalo je mlađa populacija, koja ne daje neka posebna objašnjenja ili se nešto posebno pravdaju – istakao je.

Dodao je kako je policija izrekla određeni broj prekršajnih naloga, ali da dosad nije evidentirano da je neko kaznu i platio.

- Ako se ne plati na vrijeme, onda idu prekršajni postupci. Niko trenutno nije odlučio da plati kaznu u vremenskim okvirima koji su za to predviđeni, tako da će najvjerovatnije to završiti na sudu – kazao je Šiljdedić.

Migranti nisu na ulicama iza 23 sata

U USK trenutno se nalazi nekoliko hiljada migranata, koji su smješteni u migrantskim kampovima ili napuštenim objektima, a policija nije zabilježila da oni krše naredbu ograničenja kretanja.

- Prema migrantima je isto postupanje kao i prema građanima BiH, s tim da i po drugim prekršajima imamo problema sa procesuiranjem takvih lica. Ako se uručuju prekršajni nalozi, onda se pokreću prekršajni postupci. Sud u najvećem broju slučajeva to daje nama da se radi u redovnoj proceduri, a mi njih u redovnoj proceduri nakon mjesec ili dva više ne možemo naći, dok ta procedura prođe, tako da po tom pitanju ne poduzimamo puno – objasnio je.

Šiljdedić je naglasio da se najčešće pokušava ograničiti kretanje migranata izvan kampova.

- To je ono na čemu se radi. Njih nema nešto puno u pokretu nakon 23 sata. I oni koji nisu u kampovima, ako se nalaze po napuštenim objektima i zgradama, tu se zadržavaju i nema ih puno na ulicama – kazao je naš sagovornik.

Što se tiče situacije o poštivanju mjere ograničenja kretanja u Zeničko-dobojskom kantonu, ona je slična kao i u USK. Kako nam je kazala Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a ZDK, policija postupa skoro isto kao i kada je tek proglašena pandemija i bio uveden policijski sat.

- Policijski službenici prilikom obilaska terena zadokumentuju određeni broj slučajeva kršenja naredbe o ograničenju kretanja, ali je to neznatno. Uglavnom se građani pridržavaju i nema velikih odstupanja. Naravno, uvijek bude pojedinačnih slučajeva kršenja i nepostupanja u skladu sa važećom naredbom, ali građani uglavnom poštuju tu mjeru – kazala je Alić.

Kazna 500 KM

U Tuzlanskom kantonu policija je izdala 29 prekršajnih naloga zbog kršenja ograničenja kretanja od 11. novembra, kada je uvedena ta mjera. 

- Spram tog broja možemo reći da građani generalno poštuju ovu mjeru zabrane kretanja jer to nije baš veliki broj ljudi uzimajući u obzir to da je TK jedan od najmnogoljudnijih kantona - istakla je Amra Kapidžić, glasnogovornica MUP-a TK.

Policajci MUP-a Kantona Sarajevo u vremenskom periodu od 11. do 25. novembra izdali su 146 prekršajnih naloga za vrijeme ograničenja kretanja od 23 do 5 sati ujutro.

- Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 KM – istakli su iz MUP-a KS.

Kako je to ranije objašnjeno iz federalnog Kriznog štaba, uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u razdoblju od 23 sata navečer do pet sati ujutro narednog dana ili službenu legitimaciju da pripadaju službama koje su neposredno uključene u mjere i aktivnosti na sprečavanju epidemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.