Nasilje u Mijanmaru

Malezija poziva na pravdu za arakanske muslimane

Objavljeno: 22.06.2019. u 19:00

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti desili su se 25. augusta 2017. godine

UN i međunarodne organizacije nasilje nad Rohignya muslimanima nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom

Malezijski ministar vanjskih poslova Seyfeddin Abdullah zatražio je pravdu za Arakance koji su pretrpjeli etničku diskriminaciju i nasilje u Mijanmaru, javlja Anadolija.

Govoreći na samitu ministara vanjskih poslova u Bangkoku, Abdullah je govorio o problemu arakanskih muslimana pozivajući da se pred lice pravde izvedu oni koji su počinili zločin protiv čovječnosti u Arakanu.

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti desili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi povratak arakanskih muslimana u Mijanmar, bez da je napravljena sigurna sredina, mogao prerasti u etničko čišćenje.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije