open-navfaktor-logo
search
Turska
Malcolm X dobio ulicu u Ankari
Iz Grada Ankare podsjetili su kako je i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan ranije izjavio da će ime Malcolm X živjeti u glavnom gradu Ankari, te je odlučeno da jedna od ulica nosi njegovo ime
13.10.2018. u 15:23
get url
text

Ulica u glavnom gradu Turske, Ankari, u kojoj se nalazi sjedište ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nazvana je po Malcolmu X, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Uprave Grada Ankare navedeno je kako je na sjednici Gradskog vijeća Ankare, pored ostalih tema, razgovarano i o temi davanja imena ulici u četvrti Cankaya, po Malcolmu X.

Jednoglasnom odlukom komisije usvojeno da se ime ulice "1478", u mahali Cukurambar, u četvrti Cankara, promijeni u "Malcolm X", navedeno je saopćenju.

Iz Grada Ankare podsjetili su kako je i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan ranije izjavio da će ime Malcolm X živjeti u glavnom gradu Ankari, te je odlučeno da jedna od ulica nosi njegovo ime. Naglašeno je kako je riječ o ulici u kojoj se nalazi zgrada ambasade SAD-a.

Malcolm X, koji je ostao upamćen kao lider među muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 20. stoljeća, bio je borac protiv rasizma i jedan od najutjecajnijih Afroamerikanaca.

Malcolm je 1965. godine ubijen dok je držao govor u New Yorku u kojem je kritizirao Elijaha Muhammada. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama. Sva trojica su osuđeni i zatvoreni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.