Nakon uvodnog pozdrava od strane generalnog sekretara FSBiH Adnana Džemidžića i izvršnog direktora Sektora za sport Elmira Pilava, hrvatski selektor je oduševio trenere predavanjem o načinu pripreme i vođenju reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Dalić je izlaganje počeo sa tezom "Mala zemlja veliki snovi", a taj slogan je bio ispisan na autobusu koji je prevozio hrvatske reprezentativce na početku priprema, navodeći svakog igrača da ima pravo da sanja velike snove i da je SP u Rusiji bio trenutak za to. San je bio nadmašiti uspjeh Vatrenih iz 1998. godine, kad su bili treći na SP u Francuskoj. Vjerovao je da to može postići samo ako od sjajnih igrača napravi tim koji će biti iznad svakog pojedinca.

Hrvatski selektor je govorio o načinu pripreme za svaku utakmicu pojedinačno, kao i o detaljima koji se odnose na vođenje samih utakmica sa posebnim osvrtom na neke dramatične trenutke.

Predavanje je pobudilo veliki interes kod bh. trenera pa je čitav jedan termin sastanka iskorišten za pitanja selektoru Daliću, a prof. Mensur Dogan je konstatovao da je ovaj stručnjak pokazao svima da su svi veliki ljudi u biti skromni i da ih to čini još većim.

Na kraju predavanja se prof.dr. Munir Talović, rukovodilac Centra za edukaciju trenera FSBiH, zahvalio Daliću na odličnom predavanju i razgovoru sa trenerima, uz dogovor da prvom prilikom Zlatko Dalić bude predavač i uživo na nekom od narednih programa edukacije trenera, čim se za to steknu uvjeti.