open-navfaktor-logo
search
Kamerni teatar 55
Makedonska predstava "Žena iz prošlosti" otvara 4. "Dane Jurislava Korenića"
Čast nam je da smo ponovo u mogućnosti kroz ovaj festival podsjetiti na velika imena koja su obilježila kulturnu scenu naše zemlje. Na prvom mjestu je to Jurislav Korenić, a potom i Žan Marolt, kazao je Emir Hadžihafizbegović
11.12.2019. u 12:45
get url
text

Predstava "Žena iz prošlosti" teatra Kumanovo iz Sjeverne Makedonije sutra će otvoriti  teatarski festival "Dani Jurislava Korenića" koji već četvrtu godinu uspješno realizira Kamerni teatar 55. 

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, do 19. decembra sarajevska publika imat će priliku da pogleda najbolje produkcije iz naše zemlje i regije.

Na repertoaru su: "Ime" predstava Pozorišta mladih iz Sarajeva, "Cigla" zagrebačke "Gavelle", "Kako zasmijati Boga" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, "Sumrak Bogova" Beogradskog dramskog pozorišta, "Slasti slave" Gradskog pozorišta Podgorice, "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55. Festival će, u čast nagrađenih, i sjećanja na Žana Marolta, zatvoriti projekcija predstave "Ženski turbofolk".

{$galerijaFotografija}

- Čast nam je da smo ponovo u mogućnosti kroz ovaj festival podsjetiti na velika imena koja su obilježila kulturnu scenu naše zemlje. Na prvom mjestu je to Jurislav Korenić, a potom i Žan Marolt, glumac čijim imenom smo nazvali i teatarske nagrade. Sretni smo da ćemo vjernoj publici ponuditi još jedan sjajan festival i sjajne predstave - kazao je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

I ove godine bit će dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju i tekst, te nagrade "Žan Marolt" za najboljeg glumca i glumicu.

O najboljim će odlučivati žiri sa Dinom Mustafićem na čelu.

Tokom festivala, svaki dan u 13 sati, bit će upriličene promocije knjiga: "Andrićeva lestvica užasa", "PTSP spomenar", "Moja crvena", "Treće lice jednine", "Milena Dravić- više od umetnosti".

- Imat ćemo i promociju knjige "Shindlerov lift" Darka Cvijetića, sa kojim ćemo potpisati ugovor na otkupninu djela, jer 2021. godine na scenu Kamernog predstavu će postaviti Kokan Mladenović - istakao je Hadžihafizbegović.

Dramaturg Kamernog teatra Vedran Fajković dodao je i da ih posebno raduje što će na festivalu svoje pjesme prezentirati i djevojčica Aleksandra Mrakić koja je oduševila javnost stihovima o domovini.

Na press konferenciji je najavljena i nova premijera Kamernog teatra 55 "Probudi me kad završi" kojom 16. januara počinju novu sezonu. 

Press Kamerni teatar 11.12.2019
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.