open-navfaktor-logo
search
Baraž za SP
Makedonac kojeg se pribojavaju u Portugalu: Kao tinejdžer bio u Chelseaju, procvat karijere doživio u Interu
Sjeverna Makedonija je u četvrtak u Palermu napravila senzaciju i savladala aktuelnog evropskog prvaka Italiju s 1:0 u polufinalu baraža, te ju još samo jedna pobjeda dijeli od historijskog prvog plasmana na Svjetsko prvenstvo.
28.03.2022. u 13:21
get url
text

Italija je tokom svih 90 minuta bila znatno bolji tim od Sjeverne Makedonije i gledajući utakmicu stekao se utisak da je samo pitanje vremena kada će aktuelni prvaci Evrope postići gol i doći u vodstvo. Međutim, na kraju su šokantno primili pogodak u sudijskoj nadoknadi i doživjeli poraz.

Heroj Sjeverne Makedonije bio je Aleksandar Trajkovski koji je pogodio za veliku radost i prolaz svoje reprezentacije.

Dvadesetdevetogodišnji Trajkovski je upravo u Palermu proveo četiri godine svoje karijere, koja je seniorski započela u zaprešićkom Interu, a u četvrtak je Italijanima srušio san o nastupu na smotri najboljih reprezentacija na svijetu.

Makedonci će u finalu baraža i konačnom obračunu za odlazak na Mundijal igrati protiv Portugala koji je izbacio Tursku. Taj susret je na rasporedu sutra u 20:45 u Portu.

Portugalski mediji su u najavi ove utakmice najviše pažnje posvetili upravo Trajkovskom, te smatraju da od njega dolazi najveća opasnost po gol Portugala.

Trajkovskog je gol protiv Italije prometnulo u jednu od, ako ne trenutno i najveću zvijezdu u Sjevernoj Makedoniji. U dresu reprezentacije do sada je upisao 75 nastupa, postigao je 20 golova. Trenutno se nalazi na drugom mjestu vječite liste strijelaca Sjeverne Makedonije iza legendarnog Gorana Pandeva, koji na svom kontu ima 38 golova.

Napadač saudijske Al-Fayhe je četiri gola u dresu reprezentacije od ukupno spomenutih 20 zabio u posljednjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, te imao veliki udio u rezultatima koji su Sjevernoj Makedoniji donijeli drugo mjesto u grupi J iza Njemačke. Na taj način je Sjeverna Makedonija prvi put u historiji prošla u dodatne kvalifikacije (baraž).

VEZANI TEKST - Sjeverna Makedonija senzacionalno izbacila Italiju

Kao talentovanog tinejdžera u svoje redove ga je doveo evropski velikan Chelsea. Trajkovski je bio jedan u nizu talentovanih tinejdžera iz cijelog svijeta koje su Plavci doveli u svoje omladinske redove. U Engleskoj je odlično iskoristio priliku, te je golom u sudijskoj nadoknadio Chelseaju donio pobjedu na prestižnom omladinskom turniru Copa Amsterdam 2010. godine.

Nakon epizode u Engleskoj sa 19 godina se vratio u Skoplje u svoj matični klub, niželigaša Cementarnicu. U prijestolnici Sjeverne Makedonije nije se dugo zadržao jer je prešao u zaprešićki Inter, tadašnjeg hrvatskog prvoligaša. U HNL-u je odigrao samo 15 utakmica, na kojima je postigao četiri gola i dodao tri asistencije. 

U Hrvatskoj se zadržao godinu, a nakon ni hiljadu odigranih minuta na terenu prelazi u belgijski Zulte Wargem u transferu vrijednom milion i 100 hiljada eura. Treba istaći činjenicu da je Trajkovski tada vrijedio samo 50 hiljada eura, tako da je u tom periodu to bila velika senzacija kada je u pitanju hrvatski fudbal.

Naredne četiri godine proveo je u Belgiji gdje je u 109 nastupa postigao samo 16 golova.

Nakon epizode u Belgiji potpisuje za Palermo. Na Siciliji je igrao četiri godine i dobro upoznao protivnike koje je i izbacio iz baraža. U Palermu također provodi četiri godine sa skromnom statistikom od 20 pogodaka na 113 nastupa. Nakon što je klub 2019. godine zbog nepravilnosti sa finansijama žestoko kažnjen, Trajkovski je sa veliki brojem svojih saigrača napustio Siciliju.

Podsjetimo, Palermo je zbog prevelikih dugova izbačen iz Serie B pred sezonu 2019/20, ali je novi klub SSD Palermo, koji je nastao nedugo poslije te odluke, počeo da se takmiči u Serie D.

Trajkovski je dobio slobodne papire, te je odlučio da svoju sreću okuša u španskoj Mallorci. U Primeri se nije zadržao dugo, a razlog tome je njegov slab napadački učinak. U 23 nastupa postigao je samo jedan pogodak. Jedan period proveo je na posudbi u danskom Aalborgu, međutim tamo nije zabio niti jedan gol.

Od januara ove godine član je saudijskog prvoligaša Al-Fayha. Prema specijalizovanom portalu za fudbalsko tržište i transfere Transfermarktu, njegova trenutna vrijednost se procjenjuje na 350 hiljada eura.

Kao tinejdžer je u sudijskoj nadoknadi donio veliku pobjedu Chelseaju na prestižnom turniru, a prošli četvrtak je u istoj minuti donio prolazak svojoj reprezentaciji u finale baraža.

Može li Trajkovski nastaviti svoj sjajni niz postizanja odlučujućih golova u ključnim utakmicama, saznat ćemo sutra navečer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.