Mačke svojim predenjem ublažavaju upalne procese

objavljeno: 31.12.2017. u 14:45

Brojnim istraživanjima provedenim širom svijeta, ustanovljen je začuđujući iscjeliteljski učinak kućnih ljubimaca na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje njihovih vlasnika.

Utvrđeno je da vlasnici pasa i mačaka znatno manje idu ljekarima. Tajna iscjeliteljske moći pasa i maca djelimice se krije u poticanju pozitivnh emocija. Prisutnost ovih životinja povoljno djeluje na naš organizam.

Prema istraživanju australskog instituta Baker Medical Research, provedenom na približno 6.000 ispitanika, potvrđeno je da osobe koje imaju kućne ljubimce u prosjeku imaju niži krvni pritisak kao i holesterol, pa su time manje izloženi riziku infarkta. Oni koji su za kućnog ljubimca odabrali psa, uz njega će se više kretati i boraviti na zraku. Zanimljivo je napomenut da pseća slina sadrži enzim lizozim, koji uništava većinu bakterija, pa rane brže zarastaju.

Što se maca tiče, čini se da frekvencija koju proizvode predenjem potiče lučenje protuupalnih hemikalija u tijelu koje ublažavaju upalne procese. Iste frekvencije djeluju i protiv svih vrsta bolova. Naprimjer, ako maca leži blizu glave osobi koja upravo trpi napad migrene, prema svjedočenju brojnih ispitanika, bol će vrlo brzo nestati.

Ustanovljeno je i da se ljudi znatno brže oporavljaju od operativnih zahvata na kostima i zglobovima, ako tokom dana mace drže u krilu. Macino predenje čudesno djeluje i na astmatičare.