navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne boji se visine

Majstor Mustafa u Turskoj godinama gradi minarete od kamena

Majstor Mustafa Cakar u Turskoj godinama gradi minarete i na taj način, bez ikakvog straha na velikim visinama pažljivo i posvećeno oblikujući zidine, zarađuje hljeb za sebe i svoju porodicu.

Objavljeno: 01.06.2020. u 07:38
get url
text

U posljednje vrijeme sve više se grade minareti od betona zbog čega je sve manje majstora koji minarete grade od kamena.

Jedan od njih je 55-godišnji Mustafa Cakar iz turskog grada Sanliurfe koji je u regiji jugoistočne Anadolije sagradio mnoge minarete od kamena.

Kaže da se ovim poslom počeo baviti prije 30-tak godina dok je radio s jednim iskusnim majstorom, a od tada je sagradio mnoge minarete širom Turske.

Istakao je kako su minareti sagrađeni metodom takozvanog pletenja kamena veoma otporni i dugovječni, napominjući da su minareti izgrađeni od kamena čvrsti ali i da imaju ljepši izgled.

Objašnjavajući da visina minareta dostiže otprilike oko 50 metara, dodaje kako osoba koja radi na takvim visinama ne bi smjela imati strah od visine.

- Sagradio sam mnogo minareta dosad. Minaret na kojem sada radimo visok je 25 metara i imat će dva balkona, odnosno šerefe. Ne bojim se visine. Oni koji se plaše, ne mogu raditi ovaj posao. Ne mogu se popeti ni stepenicama. Hvala Allahu koji mi daje snagu. Naravno, i ja dok radim ovaj posao, pazim i gledam da sve prođe bez problema. Hvala Bogu, dosad nisam imao nikakvih padova, niti poteškoća. Penjemo se na minaret 25-30 puta dnevno. Naporno je ovo - kazao je ovaj majstor, dodajući kako, uprkos svemu, voli svoj posao.

Napominje kako, zbog straha od visine, mnogi ljudi ovo ne mogu raditi.

- U našem gradu su ostala još samo tri-četiri majstora koji rade ovo. Hvala Bogu da ima posla. Izgradnja jednog minareta traje od dva do četiri mjeseca. Na ovom minaretu koji sada pravimo radim s još dvojicom prijatelja. Za one koji hoće raditi, uvijek ima posla i hljeba - kazao je iskusni majstor.

Na kraju ističe kako osim minareta rade i restauraciju i održavanje mnogih historijskih objekata kada se ukaže prilika za poslom.