open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Majkić se ljuti: Izbor direktora SIPA-e i OSA-e su dvije odvojene stvari, ovo je apsurd
Dodala je da je konkursna procedura za direktora SIPA-e već okončana, a da se o direktoru OSA-e treba dogovoriti Vijeće ministara BiH
23.01.2020. u 12:18
get url
text

Delegatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić smatra da su imenovanja direktora Agencije za istragu i zaštite (SIPA) i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH "dvije odvojene stvari".

Kazala je to nakon što je Vijeće ministara BiH sa dnevnog reda današnje sjednice povuklo tačku koja se odnosila na razrješenja i imenovanja, a na kojoj se očekivalo da će za novog direktora SIPA-e biti imenovan Darko Ćulum. Dodala je da je konkursna procedura za direktora SIPA-e već okončana, a da se o direktoru OSA-e treba dogovoriti Vijeće ministara BiH.

- Da li sadašnji direktor, kojem je istekao mandat, zadovoljava formalne uvjete, s obzirom na to da mu je poništena diploma. Oni treba da pokrenu taj mehanizam i da donesu odluku. Ako je to ucjena, onda nema šta da se očekuje. Vezati dvije stvari, od kojih jedna završena, a druga nije ni počela, pa to je apsurd – kazala je Majkić.

Iz SNSD-a su, podsjetit ćemo, najavljivali osporavanje reizbora Osmana Mehmedagića na poziciju direktora OSA-e. S druge strane, ministri u Vijeću ministara BiH iz probosanskog bloka smatraju da se direktori SIPA-e i OSA-e trebaju birati "u paketu", odnosno istovremeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.