Majkić je kazala da je ovakva njena inicijativa usvojena 10. februara, a rok koji je dat Ministarstvu vanjskih poslova da dostavi analizu bio je 30 dana. Ova inicijativa, dalje je dodala Majkić, nije bila dobila podršku Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Uz opasku kako minstrica Bisera Turković ne dolazi na sjednice domova Parlamenta BiH, Majkić se obratila predsjedavajućem Doma naroda Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA, da on "urgira" kod Bisere Turković.

- E sad koristim tu poziciju da kao delegat mogu da se obratim predsjedavajućem Doma naroda koji je njen partijski šef i tražim da on urgira da se ispuni obaveza. Molim vas da nepotrebno ne ponavaljam ove riječi svaki put. Očekujem od vas da ćete učiniti sve da vaša ministarka ovo uradi – rekla je Majkić.

Izetbegović je uzvratio Majkić da će se čuti sa njenim partijskim šefom (Miloradom Dodikom, op. a.) i probati to iskoordinirati.

- Ministrica Turković nije danas tu. Potrudit ćemo se da dođe na idući sjednicu i dobijete odgovor – dodao je potom Izetbegović.