Ponedjeljak, 15.08.2022.

Majke Srebrenice u Tuzli: Hajra Ćatić narušenog zdravlja živi za dan kada će pronaći sina Ninu

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", narušenog je zdravlja, ali ne odustaje od borbe za istinu i pravdu o genocidu koji je u julu 1995. godine počinjen u Srebrenici.

Na današnje okupljanje žena i majki Srebrenice morala je doći, iako jedva stoji na nogama.

- Živim za dan kada ću pronaći kosti svog sina Nine i kada će on imati svoj mezar - kaže Ćatić, koja ističe kako u Srebrenici još uvijek viđa osobe koje su učestovale u genocidu nad Bošnjacima.

Njen sin Nihad Nino Ćatić poslao je posljednji izvještaj prije okupacije Srebrenice 11. jula 1995. godine. Uzaludna su njena 25-godišnja traganja za njegovim posmrtnim ostacima, a kako vrijeme prolazi sve je manje nade da će ga za života uspjeti dostojanstveno ukopati.

Među majkama Srebrenice danas je bila i Behija Hukić, koja živi u Njemačkoj, a kojoj je ubijeno 60-ak bližnjih članova porodice.

- Neke smo pronašli, neke još tražimo. Koristim svaku priliku da dođem u Srebrenicu, da obnovimo imovinu koju imamo tamo. Jednostavno, srce nas vuče u Srebrenicu - kaže Behija Hukić.

Iz Zvornika 1992. godine otišla je i Rabija Hamidović, koja živi u Švedskoj.

- Pišem poeziju i prozu, ratne pjesme o Zvorniku, Srebrenici, Podrinju... Borim se da istinu o našem stradanju saznaju stanovnici Švedske, ali i država Evropske unije - kaže ona.

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice okončano je učenjem Fatihe na Trgu slobode u Tuzli.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh