open-navfaktor-logo
search
Žrtve genocida
Majke Srebrenice u Mostaru: Podrška traganju za istinom i pravdom
Prvi put su se na protestnoj šetnji 11. u mjesecu okupile u nekom drugom bh. gradu, a ne u Tuzli
11.09.2019. u 14:04
get url
text

Na platou ispred Muzeja žrtava rata i genocida 1992.-1995. u Mostaru danas su se okupile Majke Srebrenice, preživjele žrtve genocida. Majke Srebrenice dobile su priliku da se vezenim jastučićima, peškirićima i fotografijama, zajedno s građanima Mostara, prisjete žrtava genocida.

Svakog 11. u mjesecu one se okupljaju u Tuzli i na ovaj način već godinama traže istinu o počinjenim zločinima i sudbinama njihovih najmilijih, te kažnjavanje zločinaca. Ovog mjeseca majke Srebrenice su ukazale povjerenje i odazvale se inicijativi Muzeja genocida, koji djeluje u Sarajevu i Mostaru, da se mirna šetnja prvi put održi u nekom drugom gradu, a da se ubuduće takva praksa i nastavi da bi borba za istinom i pravdom majki Srebrenice bila vidljiva i podržana tokom cijele godine u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

Nakon prigodnog obraćanja sa ovog mjesta krenula je protestna šetnja prema mezarju Šehitluci.

Skupu se obratila Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žena Srebrenice, majka koja 24 godine traga za kostima svog sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog pjesnika i ratnog izvještača iz tog grada. Poručila je da joj je posebno drago vidjeti puno mladih na skupu jer je to njena bolna tačka.

-Moj sin je imao 26 godina kad je nestao. Posljednji put mi se javio iz Srebrenice 11. jula navečer kazavši kako se mjesto pretvara u najveću klanicu. Još ga nisam pronašla. Bojim se da ću umrijeti, a da neću dočekati njegov pronalazak - kazala je.

Naglasila je kako je Mostar grad prijatelj iz kojeg svih ovih godina dolazi jasna i jaka podrška nastojanju Srebreničanki da pronađu kosti svojih najmilijih, ali i pravdu za zločin počinjen nad njima.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruženja logoraša BiH istaknuo je kako je ohrabren što danas u Mostaru veliki broj građana prisustvuje podršci majkama žrtava genocida u Srebrenici.

-Ovo je naš pilot projekt, svakog narednog mjeseca bi trebali ovu aktivnost realizovati u nekom drugom gradu, širiti istinu o tome šta se desilo u Srebrenici, u BiH, pričati priču i polako je prenositi na djecu. Mi smo već u godinama, umoreni bez adekvatne podrške sve vrijeme od institucija države. Imamo obavezu prenijeti ovo na mlađe generacije , koje na svu sreću nisu zapamtile strahote rata - istaknuo je Mešković.

Ova aktivnost je, naglašava, realizovana bez ikakve podrške institucija vlasti na bilo kojem nivou.

-MI jednosatvno moramo ovo naše uže borbe za istinu i pravdu širiti i jačati svaki dan sve više. Ovo je očiti dokaz da postoji raspoloženje, volja i da trebamo pružiti jedni drugima ruku - poručio je Mešković.

Majke Srebrenice - 11. 9. 2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.