open-navfaktor-logo
search
Okupljanje u Tuzli
Majke Srebrenice: Slučaj Savčić još jedna nepravda prema žrtvama genocida
Tokom okupljanja majki i žena Srebrenice i Podrinja koje su izgubile najmilije u genocidu, koje se održava svakog 11. u mjesecu u Tuzli, upućena je poruka kako je slučaj sa nepronalaženjem Milomira Savčića, kojem je Sud BiH prethodno odredio pritvor, još jedna nepravda prema žrtvama genocida.
11.08.2021. u 14:07
get url
text

- Ovo je nepravda prema žrtvama jer se i dalje širi mržnja i nepovjerenje, a sve to dolazi iz političkog vrha - rekla je Nura Begović, članica Udruženja "Žene Srebrenice".

Međunarodna zajednica, smatra ona, nakon izmjena Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida, mora biti odlučna i istrajna u pogledu provođenja zakonskih odredbi.

Na okupljanje u Tuzli stigla je i Zumra Mehić. Njoj su u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice ubijena četiri sina i suprug.

- Hvala Bogu pa nisam uradila ono najgore. Nemam više nikog - kazala je Mehić, a njene riječi prekidali su bolni uzdasi i neizreciva tuga.

Nakon proučene Fatihe, majke i žene Srebrenice i Podrinja su otišle kućama. Kazale su, nadaju se da će država BiH imati snage da ih zaštiti od negatora genocida.

Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što mu je Sud BiH 9. augusta odredio pritvor, nije pronađen na kućnoj adresi.

Pritvor mu je određen na zahtjev Tužilaštva BiH, koje smatra da je Savčić uznemirio javnost u nekoliko medijskih nastupa kada je negirao genocid u Srebrenici, nakon što su na snagu stupile izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, kojima je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko to zabranio, piše BIRN.

Prema navodima Tužilaštva sa ročišta, Sud BiH je ranije Savčiću zabranio da u medijima istupa o činjenicama koje se odnose na ovaj postupak, što je prekršio u medijskim nastupima.

Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, nakon što ga Sudska policija nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora, saopćeno je iz Suda BiH jučer.

Kako je potvrđeno za BIRN, odbrana je uložila žalbu na rješenje o pritvoru.

Sud BiH je 13. januara 2020. potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić. Prema optužnici, Savčić je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS-a pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.