open-navfaktor-logo
search
Njihove djece nema
Majke Srebrenice: Presuda očekivana, puna je Srebrenica Mladića koji hodaju slobodno
Majke Srebrenice Mejra Đogaz, kojoj su u genocidu ubijena tri sina i suprug i Nura Mustafić kojoj su također ubijeni muž i tri sina, nakon pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS-a, kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora, kazale su kako su ovakvu presudu i očekivale.
08.06.2021. u 17:17
get url
text

- Njemu je lijepo i u zatvoru. Vidiš ti ovih bijelih nišana. Njemu je lijepo, stvarno mu je lijepo. Njega gotive, a naše djece nema. Mene su ostavili samu da živim ko u pustinji, da patim i patim, kako ću umrijeti. Njega će i u zatvoru gledati. Puna je Srebrenica Mladića koji hodaju slobodno - kazala je Đogaz.

Mejra Đogaz

Majka Nura Mustafić kazala je kako "taj zločinac nije vrijedan ubijene djece".

- On nije vrijedan naše djece, naše braće naših najmilijih, samo neka se zna da je počinjen genocid. Jedan čovjek vidite šta je uzrokovao. Cijela Bosna bijeli su nišani - kazala je Mustafić i dodala:

- On je ubio meni tri sina i muža, ubio mi je unučad znači potomstvo, ja nemam ništa. Ima pravde kod dragog Allaha.

Srebrenička majka Mafija Hadžibulić je izjavila da je potvrda kazne doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba bivše Vojske Republike Srpske mogla biti očekivana s obzirom na zločine počinjene u Podrinju ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

- Zaslužio je kaznu, pa vidite šta je ubijeno naše djece. Ali, nije sam. Treba i mnogi drugi još da odgovaraju - kazala je majka Mafija Hadžibulić.

Istakla je da je presuda važna zbog toga što se genocid često negira i osporava.

- Uzbuđena sam ovih dana zato što negiraju genocid, a svijet vidi da negiraju genocid. Sada je presuđeno - zaključila je.

Žalbeno vijeće pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Den Hagu potvrdilo je danas prvostepenu presudu protiv Ratka Mladića kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.