open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Majke Srebrenice: Podrška Ukrajini, poziv cijelom svijetu da zaštiti ukrajinski narod
Majke Srebrenice, grada u kojem je u ljeto 1995. godine počinjen genocid, osudile su rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i pozvale svijet da zaštiti ukrajinski narod.
24.02.2022. u 12:26
get url
text

Vojna intervencija u Ukrajini i slike koje trenutno obilaze svijet su nešto što im budi uspomene na dešavanja '90-ih godina u Bosni i Hercegovini.

Fadila Efendić, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", na vijest da je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, poručila je da situacija nije dobra.

- Nijedan sukob, nijedan rat nikome nije donio dobro. Žao mi je što se to desilo. Želim da se što prije to okonča, da se povuku snage, nije dobro - poručila je Efendić kojoj su u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici ubijeni muž, sin i još 22 člana šire porodice.

Kazala je da je tokom agresije na BiH sve vrijeme bila u Srebrenici i da zna šta znače sukob i rat.

- To je nešto najgore što čovjek može doživjeti u životu. Tada na površinu ispliva sve ono što je ružno i teško - izjavila je Efendić.

Nura Begović, predstavnica Udruženja "Žene Srebrenice", poručila je da je ovo za njih šokantna vijest.

- Pogotovo nama u Srebrenici, znate šta smo sve doživjeli i preživjeli. Imam osjećaj da je isti scenarij, isto kao što je bila i agresija na Bosnu i Hercegovinu i našu Srebrenicu. Dajemo punu podršku Ukrajini i narodu Ukrajine. Poručujemo cijelom svijetu da zaštite te ljude i da im pomognu da opstanu, da im ne bude kasno, kao što je nama bilo. Sada svi dolaze i oplakuju i svima im je žao nas, a kada su trebali da naprave pravi potez, da nas zaštite, nisu to htjeli - poručila je Begović.

Dodala je da se narodu Ukrajine treba pomoći da ne dožive ono što su oni doživjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.