open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Majke Srebrenice o Gazi: Osuđujemo svaki zločin, pogotovo kada se radi o ženama i djeci
Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", osudila je izraelske napade u Gazi u kojima je do sada poginulo najmanje 200 osoba, uključujući 59 djece i 35 žena.
17.05.2021. u 14:30
get url
text

- Osuđujem svaki zločin bez obzira na to nad kim se izvodi, a pogotovo kada se radi o zločinima nad ženama i djecom. Mi koje smo preživjele najbolje znamo šta je to. Koliko je naše djece ubijeno, koja su se tek rodila, bila zgažena. Prema našoj evidenciji, 1.042 djece je ubijeno u genocidu u Srebrenici - izjavila je Subašić.

Podsjetila je da u genocidu u Srebrenici nisu ubijani samo vojno sposobni muškarci nego i djeca, starci, žene...

- Ubijani su samo zato što su bili muslimani. Osuđujem svaki zločin, posebno nad djecom. Ona nisu ništa kriva, ona samo žele da se igraju, imaju sretno djetinjstvo, da idu u školu... - kazala je Subašić.

Ne čudi je da u 21. vijeku svjedočimo ubijanju i nasilju u Gazi i da većina zemalja šuti na sve to.

- Mi smo oni koji pokazuju šta znači poštovanje, cijeniti druge i drugačije. Mi, majke koje smo preživjele genocid, ostale smo uspravne, odgojile smo djecu bez mržnje i osvete. Ja kao majka, osuđujem svaki zločin jer svako ima pravo na život, državu, kulturu, vjeroispovijest i školovanje - izjavila je Subašić.

Izraelske napade u Gazi osudila je i Kada Hotić, potpredsjednica udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

- Gledam šta se dešava u Gazi i tužno je gledati taj užas, toliko je djece poginulo, ruše se objekti, ljudi su uznemireni. Kada će Palestinci živjeti u svojoj državi kao normalni ljudi. Čudi me da se Izraelci, koji su doživjeli holokaust, nisu opametili i da takvo zlo ne čine drugima. Djeca su nedužna. U svakom slučaju ispašta običan narod. Mnogo mi je teško zbog toga. To nisu rane koje zarastaju - dodala je Hotić.

Izraelske snage od 10. maja izvode napade na Pojas Gaze, a do sada je u tim napadima život izgubilo najmanje 200 osoba. Među poginulim je 59 djece i 35 žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.