open-navfaktor-logo
search
Incident u Vogošći
Majka prvačića napala učiteljicu, oglasio se i Školski odbor
Majka prvačića napala učiteljicu jer joj dijete nije došlo kući na vrijeme 
20.09.2018. u 14:29
get url
text
OŠ "Zahid Baručija"

Nakon incidetna koji se prekjučer dogodio u Osnovnoj školi "Zahid Baručija" u Vogošći kada je majka prvačića brutalno napala učiteljicu jer joj dijete nije došlo kući na vrijeme, oglasio se i Školski odbor ove škole koji je osudio napad na učiteljicu.

Ona je bila žrtva majke koja je na nju nasrnula prekjučer jer njeno dijete nije na vrijeme došlo kući. Kako su ispričali svjedoci događaja, dijete je nakon završene nastave krenulo kući i ušlo je u autobus koji ih dovozi do škole i vraća kući. Kako je vrijeme odmicalo, a ona se nije pojavljivala u kući, majka se zabrinula, te se nakon nekih 45 minuta zaputila prema školi misleći da se njeno dijete još uvijek tamo nalazi. Ali kako djeteta nije bilo ni u školi, tražila je objašnjenje od učiteljice šta se desilo. Ispostavit će se da je njeno dijete zajedno sa drugom djecom sjelo u autobus koji ih vozi u naselja u kojima žive. Navodno, kada je izašlo iz autobusa nije znalo pronaći stan.

- U ovom slučaju škola ne snosi nikakvu odgovornost. Majka tog djeteta je bez razloga napala učiteljicu jer njena obaveza nije da se nakon nastave vozi sa učenicima u autobusu i dovodi ih do kućnih vrata - ispričao je jedan od svjedoka cijelog događaja.

Mada je intervenirala i policija, što nam je potvrdilo nekoliko roditelja, u policiji kažu da nisu imali intervencija. Neki su svjedočili i kako je majka i fizički nasrnula na učiteljicu, ali su za Faktor u školi to negirali te su istakli da se radilo o verbalnom, ali nimalo ugodnom napadu. Navodno, majka je sa sobom u školu dovela i brata koji je inače policajac. Jučer je zbog toga napadnuta učiteljica sazvala i roditeljski sastanak, a povodom napada se oglasio i Školski odbor.

- Povodom nemilog incidenta koji se desio 18.9.2018. godine u JU OŠ "Zahid Baručija", Školski odbor osuđuje napad majke učenika prvog razreda na učiteljicu. Učiteljica je postupila prema Pravilima rada škole, te u ovom slučaju ni učiteljica ni škola ne snose odgovornost. Učiteljica je poznata u svojoj lokalnoj zajednici, a i šire, kao vrlo savjesna, odgovorna, sa visoko razvijenim socio-emocionalnim kompetencijama. Učitelj je temelj svih promjena u školstvu, pa onda i u društvu, a to posebno vrijedi za osnovnu školu. Stoga, Školski odbor će, u okviru svojih nadležnosti, zaštititi prava kako učenika tako i svih uposlenika JU OŠ "Zahid Baručija" - kažu iz Školskog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.