open-navfaktor-logo
search
Pozvana kao svjedok
Majka Davida Dragičevića u Tužilaštvu BiH: Očekujem da krenu hapšenja u Banjoj Luci
Suzana Radanović, majka 21-godišnjeg Davida Dragičevića, pozvana je u Tužilaštvo BiH da da izjavu u svojstvu svjedoka, a u vezi sa slučajem ubistva njenog sina, nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu od banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.
05.07.2021. u 12:45
get url
text

Prije ulaska u prostorije Tužilaštva, Radanović se kratko obratila medijima kazavši kako ne može ništa konkretno reći dok ne vidi o čemu se tačno radi.

Na pitanje novinara šta očekuje od Tužilaštva BiH kazala je da "očekuje da u skorijem periodu krenu hapšenja u Banjoj Luci".

- Da dođemo do izvršioca ubistva i nalogodavca i svih koji su učestvovali u zataškavanju ubistva mog sina - kazala je Radanović.

Podsjetimo, tijelo Davida Dragičevića nađeno je 24. marta 2018. godine na ušću Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci, a oko tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je slučaj okvalifikovalo kao krivično djelo ubistvo.

Nedavno je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Davidovog oca Davora Dragičevića u kojoj je navedeno da su mu zbog nepostojanja efikasne istrage u vezi sa ubistvom njegovog sina povrijeđena ljudska prava garantovana Evropskom konvencijom.

U odluci Ustavnog suda navedena su brojna dešavanja koja su pratila ovaj slučaj, te je naglašeno da je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka trebalo 100 dana da definiše krivično djelo i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage, a da istraga traje tri godine.

- Iako se tužilaštvo pokušava opravdati da određene propuste nije moglo spriječiti, ili da je podiglo optužnicu protiv određenih lica, Ustavni sud sa aspekta utvrđivanja djelotvornosti istrage mora da primijeti da se ovdje ipak radi o propustima koji su mogli utjecati na samu istragu, kao i na činjenicu da ista traje tri godine, a još se ne zna izvršilac/izvršioci - istaknuto je u odluci Ustavnog suda.

Naglašeno je i da "za (ne)djelotvornost istrage ne mora postojati 'zavjera', sistemsko zataškavanje ili ciljano prikrivanje ubistva ili bilo kojeg djela".

- Dovoljno je da sveukupnost (čak i manjih) propusta, nemara, nestručnosti, te nepreduzimanje potrebnih radnji ne dovedu do rezultata ili dovedu do pogrešnih rezultata istrage - navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Porodica Davida Dragičevića, podsjećamo, tvrdi da iza ubistva, odnosno zataškavanja ubistva Davida Dragičevića stoje pojedini pripadnici policije, od kojih se neki nalaze na visokorangiranim pozicijama unutar MUP-a RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.