open-navfaktor-logo
search
Ljekovitost
Majčina dušica je nenadmašan lijek
Koristi se za liječenje glavobolje, bronhitisa, astme, anemije, jačanje imunološkog sistema, ublažava grčeve u crijevima
20.09.2019. u 08:08
get url
text
Majčina dušica

Majčina dušica je ljekovita biljka koja ne sadrži niti jedan štetan sastojak, septembar je vrijeme kada se bere. Smatra se jednim od najboljih, najjeftinijih i svima dostupnih prirodnih lijekova, barem kada je riječ o ženskim bolestima. Primjena majčine dušice seže još u daleku prošlost.

Starim Egipćanima je majčina dušica služila kao dodatak smolama koje su se koristile za balzamiranje. Majčina dušica uglavnom se koristi za liječenje glavobolje i migrene, dezinfekciju sluznice usta i ždrijela, liječenje upale desni, otklanjanje neugodnog zadaha. Zatim, za liječenje kašlja, upale grla te prehlade i gripe. Za liječenje bronhitisa, astme i upale pluća, liječenje anemije i jačanje imunološkog sistema, poboljšanje cirkulacije, ublažavanje grčeva i bolova u crijevima, suzbijanje nadutosti, zaustavljanje proljeva.

Majčina dušica odličan je dodatak jelima od krompira, te raznim vrstama tjestenina, a može se koristiti i svježe nasjeckana kao dekoracija za jela. Međutim, premda može biti vrlo ukusna, vodite računa o tome da je koristite u umjerenim količinama, ni premalo, ni previše. Budući da je intenzivnog okusa može nadjačati okuse ostalih sastojaka u jelu.

Čaj od majčine dušice

Za pripremu čaja bit će vam potrebno 1,5 ili dva grama što je otprilike jedan ili jedna i po kašičica na jednu šoljicu koju je potrebno preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Šoljicu ovog čaja potrebno je piti tri puta dnevno.

Čaj od majčine dušice možete zasladiti medom, ali ako imate gastritis ili čir, najbolje je da čaj ostane nezaslađen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.