open-navfaktor-logo
search
Novi šef Zlatnih ljiljana
Mahmutović za Faktor: Neki su nas sustigli i prestigli, ciljamo najsjajnije odličje
Nakon bronzane medalje na Paraolimpijskim igrama, 24. sa 24. velikog takmičenja na kojem je nastupila reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odboci, najtrofejnija selekcija naše zemlje počela se pripremati za nastup na Evropskom prvenstvu.
27.09.2021. u 11:31
get url
text

Za razliku od prethodnih velikih turnira i takmičenja, ovoga puta na klupi našeg nacionalnog tima neće biti Mirze Hrustemovića.

Njega je, nakon što ga je Upravni odbor Saveza sjedeće odbojke BiH razriješio dužnosti, naslijedio Ifet Mahmutović.

VEZANI TEKST - Hrustemović više nije selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, u Savezu bez komentara

Profesor s Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu i selektor muške seniorske odbojkaške reprezentacije govorio je za Faktor o ambicijama na narednom kontinentalnom šampionatu koji se od 17. do 23. oktobra održava u turskom Kemeru.

- Nastojat ćemo da momci budu tamo gdje su bili i do sada. Ipak, ono što sam mogao vidjeti iz kratke analize, bez obzira na sav rad, jeste da on nije na onom nekadašnjem nivou. Vidim da kod igrača postoji volja, želja i htijenje. Oni su svi već dobili zadatke za individualan rad kako bi na finalni dio priprema stigli potpuno spremni. Ako ćemo otvoreno, ciljamo ono najsjajnije odličje - kazao je Mahmutović.

Posljednjih godina Zlatni ljiljani su izgubili primat u evropskim okvirima, a za to je glavni "krivac" reprezentacija Rusije.

- Od njih smo gubili u posljednja tri međusobna susreta. Ne treba zaboraviti ni Njemačku i Ukrajinu. Istina je da naša dominacija nije kao nekada. Stvar je u tome da se rad u drugim zemljama itekako popravi. Neki su nas sustigli, a neki i prestigli - otvoreno govori novi selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

O smjeni selektora i razlozima Hrustemovićev nasljednik nije želio govoriti mnogo.

- Koliko sam vidio, igrači su tražili profesionalizam. Mogu samo reći - dobili su ga! Vidim po reakcijama da su zadovoljni. Vidim da su nastavili s radom prema programu koji su dobili nakon Paraolimpijskih igara. Rade individualno kako bi spremni došli na završni dio priprema - poručio je Mahmutović.

Ako je suditi prema riječima novog selektora, čini se da je kvalitetna analiza u prošlosti bila najveći problem.

- Ono što fali je malo naučnog pristupa u svemu što radimo. Tako ćemo istestirati sve igrače i njihove mogućnosti sa najsavremenijom opremom. Gotove analize će nam jasno pokazati gdje smo u odnosu na druge. Tek na osnovu tih analiza ćemo stvarati taktiku i formirati sliku o razlozima zbog kojih smo gubili - naglasio je bh. selektor.

Reprezentacija Rusije, aktuelni prvak Evrope, bit će po svemu sudeći prepreka i u glavama naših odbojkaša koji se nalaze u grupi C sa Poljskom, Mađarskom i Gruzijom.

VEZANI TEKST - Iz Saveza sjedeće odbojke BiH objasnili zašto je smijenjen Mirza Hrustemović

- Oni su već dugi niz godina u usponu i to se pokazalo na posljednja dva Evropska prvenstva, kao i na Paraolimpijskim igrama. Realno govoreći, sve to trebamo malo gledati i s psihološkog aspekta. No, vjerujem da ćemo riješiti i taj segment - kazao je Mahmutović.

Finalni dio priprema repezentacije BiH u sjedećoj odbojci zakazak je za 5. oktobar na Ilidži, gdje će naša selekcija boraviti do 12. oktobra. U igračkom kadru neće biti promjena. Mahmutović će računati na sve odbojkaše koji su boje naše zemlje branili i na Igrama u Tokiju.

- Kadar će biti identičan onom koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama. Ovaj ciklus ćemo završiti u tom sastavu, za dalje ćemo vidjeti. Pratit ćemo testitranja, informacije koje će nam klubovi biti dužni dostaviti i tek nakon EP-a ćemo odlučivati šta i kako dalje po pitanju igračkog kadra - kazao je selektor Mahmutović za kraj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.