VEZANI TEKST - Schmidt suspendirao Zakon o imovini RS-a do odluke Ustavnog suda BiH

Secesionisti iz RS-a predvođeni Miloradom Dodikom usvojili su 28. decembra 2022. u Narodnoj skupštini RS-a ponovo ovaj neustavni zakon koji bi trebao stupiti na snagu 28. februara.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) ovaj put su poručili da će "osporeni zakon imati učinak čim stupi na snagu te da bi Ustavni sud BiH trebalo da demonstrira hitnost po ovom pitanju, te tako spriječi nepovratnu štetu državnim interesima".

Prema ovoj izjavi, Schmidt je izbjegao donijeti privremenu mjeru o suspenziji zakona prebacivši kompletnu odgovornost na Ustavni sud BiH.

- U ovom slučaju primarno i treba djelovati Ustavni sud BiH, ali da bi ova pravosudna institucija donijela privremnu mjeru treba prilično vremena. Teško da će Ustavni sud BiH donijet brzo i privremenu mjeru zabrane primjene zakona jer su oni iskomplikovali proceduru.

I 10 dana primjene ovog zakona može donijeti nesagledive posljedice po državu BiH. Za pretpostaviti da će vlasti u RS-u maksimalno iskoristiti vakuum dok Ustavni sud BiH donese neku odluku o zabrani primjene zakona - kaže za Faktor Dževad Mahmutović, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli koji je ranije učestvovao u apelacijama pred Ustavnim sudom BiH u cilju zaštite državne imovine.  

Mahmutović se pita kako je moguće da OHR neće štititi svoju odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

- Logično je zapitati se da li ovdje ima skrivenih namjera - istakao je naš sagovornik.