U saopćenju iz Kabineta potpredsjednice FBiH, Mahmutbegović napominje da su prošli opći izbori, koji su održani 2018. godine, provedeni po identičnim odredbama Izbornog zakona BiH koje su i danas na snazi.

- Ako smo mogli imati izbore u oktobru 2014. godine kada je izabran Dragan Čović za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i u oktobru 2018. godine, ne postoji apsolutno nikakav razlog da ih nemamo i u oktobru 2022. godine - podvukla je.

To svakako ne mijenja činjenicu da je neophodno izmijeniti Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, dodaje Mahmutbegović, ali i preporukama Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR-a, te unaprijediti funkcionalnost FBiH i onemogućiti blokade zbog kojih već tri godine nije formiran novi saziv Vlade FBiH.

- Te izmjene je moguće postići, ali uz odricanje od maksimalističkih zahtjeva koji nisu u skladu sa evropskim demokratskim standardima i spremnost na kompromis svih parlamentarnih stranaka koje učestvuju u procesu - kazala je.

Istaknula je da niko nema pravo da građanima Bosne i Hercegovine uskraćuje mogućnost izbora vlasti na demokratskim izborima, a naročito nema pravo zloupotrebljavati instrumente blokada kao ucjenjivačku polugu u pokušaju ostvarivanja uskostranačkih ciljeva, zbog čega naglašava da se opći izbori 2022. godine mogu i moraju održati.