open-navfaktor-logo
search
Dan džamija
Mahmutbegović: Okupimo se oko "zajedničke riječi" radi izgradnje mira u BiH
Sedmog maja obilježava se Dan džamija. Na taj dan prije 27 godina u Banjoj Luci, uime bezumne mržnje minirana i do temelja porušena džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija i spomenika nulte kategorije svjetske kulturne baštine.
07.05.2020. u 18:05
get url
text

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović povodom Dana džamija objavila je saopćenje u kojem se naglašava da se "zajedno sa Ferhadijom i svim banjalučkim džamijama, sjećamo na ukupno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata koji su, također, uništeni za vrijeme agresije, ali i svih ostalih bogomolja koje su stradale pod bilo kojim okolnostima".

- Rušitelji bogomolja, ma ko bili, moraju biti pronađeni i najoštrije kažnjeni, jer ratni zločini, a to uništavanje bogomolja svakako jeste, ne zastarijevaju. Sedmog maja naše misli su i sa porodicom tragično stradalog Murata Badića koji je, također, ubijen 7. maja 2001. godine, u Banjoj Luci na dan polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Ferhadije. Tada je oko 4.000 srpskih nacionalista kamenovalo i pretuklo vjernike koji su htjeli prisustvovati simboličnom početku obnove banjalučke ljepotice - stoji u saopćenju. 

Mahmutbegović navodi da džamije i crkve imaju iznimno mjesto u životu svakog vjernika, "zato ovaj dan, bez obzira na našu tragičnu prošlost, bude prilika da se zajedno podsjetimo bezumnosti rata i stradanja, mržnje i nacionalizma, te da iz tog iskustva izvučemo važne pouke kako bi u budućnosti gradili društvo na zdravijim osnovama".

Potpredsjenica FBiH smatra da abrahamske religije, čija učenja slijede vjerske zajednice kojima pripada najveći dio bosanskohercegovačkog društva, potječu od zajedničke prastare semitske tradicije.

- Okupimo se zato oko 'zajedničke riječi' koja nas snažno napominje da smo, prije svega, ljudska bića - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.