open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednica FBiH
Mahmutbegović: General Divjak je istinski živio BiH
U povodu smrti bivšeg generala Armije Republike BiH, direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", Jovana Divjaka, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je telegram saučešća porodici, prijateljima, članovima Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" i svim građanima Bosne i Hercegovine.
08.04.2021. u 23:02
get url
text

- Sa dubokom tugom i žaljenjem sam primila vijest o smrti generala Armije Republike BiH Jovana Divjaka, humaniste, patriote i istinskog zaštitnika identiteta BiH. General Divjak bio je oličenje istinskog patriote i njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za BiH i naše društvo. Pamtit ćemo ga kao čovjeka koji je svoj život posvetio borbi za slobodu i čast svog naroda i svojim odanim patriotizmom, ostavio neizbrisiv trag u historiji BiH - navela je potpredsjednica FBiH.

Dodala je da Divjak iako po rođenju nije bio Bosanac i Hercegovac, vrlo često se izjašnjavao kao Bosanac i istinski je živio BiH, živio je sve ono što BiH jeste, što je bila i što će uvijek biti - raznolika i šarolika jedinstvenost u kojoj nikome nije tijesno i u kojoj se živi "jedni sa drugima", a nikako i nikada "jedni pored drugih".

- Svoj život je utkao u zalaganje za zaštitu i poštivanje dječijih i ljudskih prava, kao i kvalitetno i sveukupno obrazovanje, što je i krunisano velikim brojem društvenih i humanitarnih priznanja kako u BiH, tako i van nje. Bila mi je izuzetna čast poznavati ga i sarađivati na projektima u okviru Udruženja 'Obrazovanje gradi BiH' čijim radom je uvijek iznova uspio da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da naša djeca i naša omladina, mladost ove zemlje nikada ne smije biti zapostavljena – navela je Mahmutbegović.

Porodici i prijateljima uputila je izraze najiskrenijeg saučešća uz poruku "da ćemo se uvijek rado i iznova sjećati našeg Jove koji je ostao trajno upisan kroz historijske događaje u toku agresije na našu BiH koju je nesebično branio i koji je i u najtežim vremenima i periodima živio i borio se za bosanskohercegovačku posebnost".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.