open-navfaktor-logo
search
Velik broj zaraženih
Maglajlije poručuju: Pregurali smo poplave, izborit ćemo se i s koronavirusom
Maglajlije, koje su 2014. godine bile suočene s velikim poplavama, danas vode tešku borbu s pandemijom koronavirusa jer je u ovom gradu zaraženo više od 100 ljudi.
04.05.2020. u 20:02
get url
text

Prema riječima dr. Elvira Vehabovića, direktora Doma zdravlja Maglaj, zdravstveni radnici čine sve na suzbijanju širenja zaraženih.

- Trenutno imamo 112 pozitivnih na COVID-19. Žarišta su u dvije tekstilne firme na području Maglaja i tu imamo zaražene radnike i članove njihovih porodica.

Prema sadašnjim pokazateljima, klaster u jednoj firmi je skoro pa ugašen – kaže za Faktor dr. Vehabović.

Kako ističe, testiranja su svakodnevna.

- Nastavit ćemo testiranja u ovoj drugoj firmi kako bismo imali precizne podatke o trenutnom stanju. Generalno, situacija je u proteklih četiri-pet dana malo mirnija i nadamo se da će se nastaviti taj trend.

Najvažnije da niko nije životno ugrožen od ovih 112 bolesnika. I prvozaraženi se uspješno oporavlja u Kantonalnoj bolnici Zenica, više nije na respiratoru.

Imamo nekoliko pacijenata s upalom pluća, ali niko nije u životnoj opasnosti – naglašava dr. Vehabović i dodaje da Dom zdravlja u Maglaju ima dovoljnu količinu neophodne zaštitne opreme.

Načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić za Faktor je kazao:

-  Maglaj se još jednom našao na udaru. I prije poplava bilo je iskušenja, a ovo trenutno, izazvano pandemijom koronavirusom, na određeni način zaustavilo je privredni život našeg grada. Blizu 1.500 ljudi nije bilo na radnim mjestima, imamo klastere u dvije kompanije koje zapošljavaju 600 radnika.

Nakon eskalacije koronavirusa i njegovog brzog širenja svi se nadamo da je epidemija u padu. Imamo 17 oporavljenih, nadamo se da će se oporaviti i ostali. Male radnje i obrti su ponovo otvorili svoja vrata, građani su disciplinovani, poštuju sve mjere zaštite i zato vjerujem da smo na dobrom putu da dobijemo i ovu bitku.

I građani Maglaja su optimistični i vjeruju da će se izboriti s pandemijom koronavirusa.

- Pregurali smo poplave iz 2014. godine, izborit ćemo se i s koronavirusom – poručile su Maglajlije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.