open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Maglaj: Okončana izolacija radnika H-M Prometa, firma uskoro počinje s radom
Epidemiološka situacija na području Maglaja, koji je za samo dvadesetak dana postao najveći klaster zaraze koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, polako se smiruje, kazao je u izjavi za Fenu načelnik te općine Mirsad Mahmutagić.
05.05.2020. u 09:48
get url
text

Nakon jutros objavljenih rezultata jučerašnjih testiranja, pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod samo jedne osobe iz te općine, čime je broj zaraženih povećan na 114. Trenutno je aktivno zaraženih 97 osoba.

- Zaraza se pojavila u dvije tekstilne firme, H-M Promet i Bontex, gdje je radilo puno ljudi na malom prostoru. Virus se pojavio 12. aprila u preduzeću H-M Promet, ali prvozaraženi nije bio radnik te firme. Prvi zaraženi radnik te firme otkriven je tek 16. aprila, ali su svi radnici, čim je otkrivena zaraza, već bili poslani na godišnji odmor - kaže Mahmutagić.

Naglasio je da je istekao period izolacije za radnike kod kojih nije potvrđena zaraza pa će firma iduće sedmice početi raditi.

- Do sada je već i izliječeno 17 osoba iz našeg grada, a danas će ih još 20-ak biti otpušteno iz Kantonalne bolnice u Zenici, čije je liječenje završeno. Danas će biti testirano još 50-ak osoba. Naš epidemiolog i Dom zdravlja uspješno su "pohvatali" linije kretanja virusa - smatra Mahmutagić.

S radom je, nakon tri sedmice pauze, jučer počela i firma Excel-Assemblies BH, čiji su radnici protekle tri sedmice također bili poslani na odmor.

- To je firma čiji su vlasnici Britanci, a proizvodi električne i elektroničke kablove. Oni su obustavili rad zbog otežanog izvoza, ali i da bi se zaštitili od eventualne zaraze. Trenutno su u izolaciji svi radnici preduzeća Bontex, njih 211. Ukupno je od početka pandemije u izolaciji bilo oko 1.300 osoba, ali ih je, po podacima od jučer, ostalo još 248 - ističe Mahmutagić.       

Zaraza je, napominje Mahmutagić, bila otkrivena i kod nekoliko radnika kompanije Natron Hayat, ali su te osobe radile u pogonu koji je izoliran te nije bilo puno kontakata.

Zaraza u tu najveću maglajsku kompaniju, objašnjava Mahmutović, ušla je preko supružnika zaraženih radnika preduzeća H-M Promet i Bontex.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.