open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Parlamentu BiH
Magazinović: Ne treba Tadić prijetiti da ima pravo hapsiti, neka konačno počne, samo da "ne izgubi" dokaze
Obraćanje Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u Zastupničkom domu BiH izazvalo je burne reakcije. 
11.03.2020. u 12:26
get url
text

Između ostalog, Tadić je obrazlagala i to da ona može krivično goniti i visokopozicionirane političare. Kazala je i kako odluke Ustavnog suda BiH, ali i drugih sudova, nisu sprovedene, ali se pitala i koga sankcionirati zbog toga. 

Tadić je spočitala Zastupničkom domu termin održavanja tematske sjednice o pravosuđu. Smatra kako ima i prečih stvari, pa je rekla da su zastupnici danas trebali raspravljati o koronavirusu i migrantima. Glavna tužiteljica je sjednicu Doma nazvala "konferencijom". 

Između ostalih, reagirao je zastupnik Saša Magazinović. Denisu Zvizdiću, koji predsjedava Domom, kazao je da je trebao upozoriti Gordanu Tadić da se drži teme zbog koje je pozvana.

- Trebali ste joj objasniti gdje je došla. Nije ovo nikakva konferencija, ovo je sjednica najvišeg zakonodavnog tijela države Bosne i Hercegovine. Trebali ste je upozoriti da ne treba prijetiti ovdje da ima pravo nekoga hapsiti, nego da konačno počne hapsiti korumpirane političare, ali da pazi da joj se ne izgube dokazi. Pošto im se to često desi. Nema potrebe da nama drži predavanje šta mi trebamo raditi i trebamo li raspravljati o koronavirusu ili migrantima. Ili o njihovom (Tužilaštvo) radu. Oni koji su pozvani u Parlament govorit će o onome zbog čega su pozvani, a ne šta je njima ćeif - rekao je Magazinović. 

Sličnu primjedbu iznijela je i zastupnica Mirjana Marinković-Lepić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.