open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Magazinović: Jedna osoba ne može biti i ministar i zastupnik u parlamentu
Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) kazao je danas da Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH propisuje da jedna osoba ne može istovremeno imati više funkcija, u konkretnom slučaju da ne može biti ministar i zastupnik u isto vrijeme.
14.10.2020. u 15:27
get url
text

- To najviše iritira javnost, a to je omogućeno Izbornim zakonom BiH kako bi se prelazni period između formiranja vlasti učinio fleksibilnim, ali to je preraslo u praksu koja traje već dvije godine - kazao je.

S druge strane, dodao je, osoba ne može obavljati dva posla na kvalitetan način i to je razlog što taj prijedlog podržavaju i oni koji se nalaze u toj situaciji, ne svojom voljom već sticajem okolnosti.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se ukida mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija istovremeno, podržala je Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Time su stvoreni uvjeti da se o zakonu izjasne zastupnici na sjednici koja će biti održana sutra. Predlagač ovih izmjena Izbornog zakona je zastupnik Saša Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.