open-navfaktor-logo
search
Za "spasilačku hrabrost"
Magawa, pacov koji otkriva mine, dobio nagradu za hrabrost
Magawa, petogodišnji afrički gigantski vrećasti pacov, dobio je prestižnu nagradu za svoj rad na otkrivanju mina i eksploziva u Kambodži.
25.09.2020. u 16:08
get url
text

Medalja je dodijeljena u petak za "spasilačku hrabrost i predanost dužnosti" za rad na otkrivanju nagaznih mina u Kambodži. Primalac: pacov po imenu Magawa.

Magawa je prvi štakor koji je dobio nagradu - zlatnu medalju koju je dodijelio Narodni dispanzer za bolesne životinje, britanska dobrotvorna organizacija, koja se često naziva "životinjskim Džordžovim križem".

Magawa je otkrio 39 nagaznih mina, 28 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava i pomogao raščišćavanju više od 1,5 miliona kvadratnih metara zemlje tokom protekle četiri godine, piše The New York Times.

- Magawain rad direktno spašava i mijenja živote muškaraca, žena i djece koji su pogođeni nagaznim minama. Svako njegovo otkriće smanjuje rizik od povreda ili smrti lokalnog stanovništva - rekao je Jan McLoughlin, generalni direktor dobrotvorne organizacije koja je nagradu dodijelila na ceremoniji održanoj na internetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.