open-navfaktor-logo
search
Podgorica
Mafijaška likvidacija: Nesuđeni policajac i presuđeni ubica ubijen u ratu klanova
U policijskim evidencijama Kalezić se vodio kao pripadnik "kavačkog" klana
19.11.2018. u 21:16
get url
text

Veselin Kalezić (48), koji važi za bezbjednosno interesantno lice, ubijen je oko 17:30 sati u podgoričkom naselju Stari aerodrom, piše Kurir.rs.

Kalezić je ubijen iz vatrenog oružja ispred kafića "Level", saopćila je crnogorska policija.

Policijski službenici su nedugo potom u selu Botun u Zeti pronašli zapaljeno vozilo.

Na mjestu događaja se vrši uviđaj. Policijsko – tužilačke mjere i radnje na rješavanju ovog krivičnog djela su u toku, saopćio je crnogorski MUP.

Kalezić se u policijskim evidencijama vodio kao pripadnik “kavačkog” klana, pišu crnogorski mediji.

Prema pisanju Kurira, Kalezić je završio Višu školu unutrašnjih poslova, ali, prema sopstvenom kazivanju, nikada nije radio u policiji. Po završetku škole ušao je u svijet kocke i "zarazio" se.

Veselin Kalezić je osuđivan zbog ubistva u centru Podgorice sredinom devedesetih. Tada je, kako se sumnja, pucao u jednog mladića u blizini zgrade Predsjedništva. Njemu je tada izrečena smrtna kazna, ali je ta odluka kasnije preinačena na kaznu zatvora.

Široj javnosti Kalezić je postao poznat kao naručilac ubistva Predraga Matića, druga sa kocke kojem je dugovao novac, za šta je u Okružnom sudu u Beogradu 2002. godine nepravosnažno osuđen na 15 godina zatvora.

On se teretio da je nekoliko dana prije samog ubistva dogovorio s ubicom Grigorijem Tatarinom o načinu na koji će likvidirati Matića, a pokazao mu je i zgradu i kafić gdje se kreće žrtva.

Na dan ubistva u ulicu Internacionalnih brigada Tatarin je došao sam, dok je Kalezić došao s Matićem i to Matićevim "audijem A6". Kada su se zaustavili na parkingu kod broja 16, Kalezić je, prema optužnici, Matiću rekao da ga sačeka dok ode po novac od nekog navodnog duga, a zatim je nazvao Tatarina koji ga je čekao u neposrednoj blizini.

Tatarin je tada došao i u Matića, koji je u tom trenutku zatvarao prtljažnik na "audiju", pucao iz već repetiranog pištolja "CZ", kalibra 7,65 milimetara.

On je, prema optužnici protiv Kalezića, oko 21.45, sa udaljenosti od oko 50 centimetara Matiću pucao u čelo, pogodivši ga u lijevu sljepoočnicu. Matić ništa nije posumnjao jer je mladića navodno znao kao Kalezićevog "vojnika".

Kalezić je hapšen i zbog sumnje da je u januaru 2015. godine bacio eksplozivnu napravu na kuću u kojoj je stanovala J.J. sa kojom je bio u emotivnoj vezi.

U vrijeme napada oni su bili u svađi, a Kalezić je improvizovanu eksplozivnu napravu aktivirao ispred vrata prizemlja kuće u kojoj je stanovala djevojka u podgoričkom naselju Zagorič. Od udara su izbijena ulazna vrata u prizemlju i napravljena oštećenja u hodniku stana.

Mjesec dana nakon incidenta sa eksplozivnom napravom Kalezić je uhapšen u centru Podgorice jer je udario komandira Interventnog voda policije. U ugostiteljskom objektu Čarli u Hercegovačkjoj ulici došlo je do svađe i tuče. Prisutni su pozvali policiju, a na lice mjesta stigla je Interventna jedinica.

Dok su pripadnici te jedinice smirivali situaciju, Veselin Kalezić se posvađao sa njihovim šefom I. R. U jednom momentu, Kalezić je nasrnuo na njega i prijetio mu ubistvom, ali su ga policijski službenici savladali.

Prema tvrdnjama očevidaca, Kalezić je tom prilikom udario komandira Interventne jedinice. Sa njim je bila J. J. kod koje je pronađen kolt, zbog čega je protiv nje napisana krivična prijava.

Kalezić se u policijskim evidencijama vodio kao pripadnik “kavačkog” klana, a prema nezvaničnim informacijama motiv ove likvidacije leži upravo u njegovoj povezanosti sa ovim kotorskim klanom.

Rat "kavačkog" i "škaljarskog" klana traje od 2014.godine kada je u Valensiji nestao tovar kokaina.

U tom ratu ubijeno je dvadesetak osoba među kojima su bile i nevine žrtve. U većini slučajeva ubice nisu pronađene a u nekima samo njihovi pomagači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.