open-navfaktor-logo
search
Nova pomoć
Mađarski ministar Szijjarto započeo posjetu BiH, uručio donaciju PCR testova
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto doputovao je danas u posjetu Bosni i Hercegovini i tom prilikom uručio donaciju PCR testova.
16.03.2021. u 13:45
get url
text

Radi se o donaciji Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske Bosni i Hercegovini, koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova proizvođača Maccura. Ministar Szijjarto simbolično je uručio testove ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i predstavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko distrikta. Primopredaja je obavljena po slijetanju aviona ministra Szijjarta na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

- Posljednji dani su BiH stavili pred do sada najveću kušnju. Broj zaraženih i oboljelih svakodnevno raste. Nemir među građanima je sve veći, bolnički kapaciteti su prepuni, medicinski radnici preumorni, ali borba s virusom mora biti nastavljena istom snagom kao da smo na početku. Današnja donacija prijateljske nam Mađarske i Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske, a koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova je više nego dobrodošla upravo u ovim danima kada je potrebno pojačano testiranje stanovnika BiH - kazala je Gudeljević. 

Zahvalila se na donaciji uz nadu da ćemo uskoro svi dočekati bolje dane s mnogo manje zaraženih. Mađarski ministar je kazao da "što je zdraviji vaš susjed to je bolje za vas".

- Zato je očigledno da pomažemo na svaki način koji možemo. Imamo suosjećanje za solidarnost s BiH i ovo je najbrži način na koji bismo mogli pomoći vašim građanima - rekao je Szijjarto.

Nada se da će donacija od oko 40.000 PCR testova pomoći da se malo uspori širenje koronavirusa. 

- Znamo da je ovo najozbiljniji izazov sada i nadam se da će ga ne samo Mađarska nego cijela regija prevazići vrlo brzo - dodao je.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske sastat će se tokom jednodnevne posjete BiH i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.