open-navfaktor-logo
search
Drama tokom intervjua
Macrona optužuju da je pod stolom skinuo skupocjeni sat; Iz Elizejske palate tvrde: Pravio je buku
Dva dana nakon intervjua Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske na televiziji TF1, u kojem je pokušao pojasniti motive uvođenja kontroverzne penzijske reforme, ne stišava se bura u javnosti.
24.03.2023. u 14:10
get url
text

Uz žestoke proteste nezadovoljnih Francuza ovih dana širom zemlje, internetom kruže optužbe da je Macron usred intervjua skinuo sat vrijedan 80.000 eura, oko 160.000 KM, kako bi sa sebe skinuo stigmu bogataša udaljenog od stvarnosti.

Iz ureda francuskog predsjednika nude drugačiju verziju priče.

Mnogi su na društvenim mrežama podijelili snimak na kojem se vidi kako na početku intervjua Macron nosi sat Bell and Ross V1-92 Blue Steel, za koji tvrde da vrijedi 80.000 eura.

 

Tokom intervjua Macron skida sat ispod stola, i to, kako primjećuje potpredsjednica lijeve populističke stranke LFI-a, najvećeg protivnika sadašnjeg predsjednika, Clémence Guetté, baš u trenutku u kojem je govorio da radnici na minimalnoj plaći nikada nisu imali veću kupovnu moć.

- To je prava slika cijelog ovog razgovora... Ovaj čovjek je farsa - navodi Guetté na Twitteru.

Uslijedili su deseci hiljada objava na Twitteru i TikToku, u kojima se Macrona optužuje da želi sakriti svoje bogatstvo dok govori o osobama koje primaju minimalnu plaću, prenosi BFM.

Međutim, iz Elizejske palate dolazi potpuno drugačija verzija priče. Macronov ured tvrdi da je skinuo sat iz tehničkih razloga, nakon što je upozoren da je prilikom udarca njime o sto izazvao buku.

U snimku intervjua predsjednika Macrona, dostupnoj na YouTubeu, može se čuti trenutak udaranja sata o sto, no to se događa dok govori o protestima u zemlji.

Macronov ured također je skrenuo pažnju na činjenicu da spomenuti model sata već nekoliko godina ne vrijedi 80.000 eura, nego 2.400 eura (oko 4.800 KM).

Ipak, model koji nosi personaliziran je grbom francuskog predsjednika, zbog čega bi na tržištu nedvojbeno dosegao višestruko veću cijenu kad bi ga Macron odlučio prodati.

- Predsjednik je već nosio taj sat prilikom drugih javnih događanja, kao što su finale Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine u Kataru te prilikom državne posjete Washingtonu prošlog decembra - precizirali su iz Elizejske palače za L'Independent.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.