open-navfaktor-logo
search
U posjeti Beogradu
Macron: Sporazum između Srbije i Kosova test i za Evropu
On je dodao da odluke koje su jednostrano donijete u prethodnom periodu treba da budu ukinute, a da je na Srbiji i Kosovu da smisle koje je rješenje tog pitanja
15.07.2019. u 20:30
get url
text

Paralelno s reformama koje Srbija mora da sprovede na putu ka Evropskoj uniji, sama EU mora da se reformiše kako bi bila spremna za Srbiju, a ako Evropa želi da bude jaka, ona će to biti ako pomogne Srbiji i Kosovu da pronađu globalan i trajan sporazum bitan za stabilnost čitavog regiona, izjavio je danas predsjednik Francuske Emmanuel Macron u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Macron je naveo da smatra da EU ne funkcioniše dobro sada, te da mora brzo da donese odluke i reformiše se kako bi bolje funkcionisala i kako bi "bila sila naspram Sjedinjenih Američkih Država ili Kine".

Govoreći o pitanju Kosova, predsjednik Francuske je najavio da će organizovati poseban sastanak s rukovodstvom Kosova i Srbije, na kome će učestvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel te istakao da je Francuska angažovana da se nađe "globalan i trajan sporazum".

-Ako Evropa želi da bude jaka u trenutku u kom smo danas, ona će to biti ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu kompromis i mislim da je to naša odgovornost da vam damo podršku na tom putu kako bi se našao sporazum - naveo je.

On je dodao da odluke koje su jednostrano donijete u prethodnom periodu treba da budu ukinute, a da je na Srbiji i Kosovu da smisle koje je rješenje tog pitanja.

-Francuska će, zajedno s Njemačkom, biti spremna da podrži obnovu dijaloga koji za cilj ima da se u narednih nekoliko mjeseci nađe rješenje - dodao je.

Kako je objasnio, kada se kaže da mora da se izgradi kompromis, to znači da nijedna pozicija ne može da ostane takva kakva je sada te poručio da svi koji misle da braniti srpski narod i snagu Srbije znači ne donijeti, ne naći, ne napraviti nijedan kompromis ne za, već s Kosovom za Srbiju, neka gledaju prošlost Evrope koja je dovela do ratova.

-Nema nikakvog čudnovatog ni magičnog rješenja, nije u džepu ni francuskom, ni njemačkom, ni američkom, odgovor je u vašim srcima i inteligenciji onih koji donose odluke - kazao je.

Prema njegovim riječima, sporazum između Srbije i Kosova je jako važan za stabilnost regiona.

-Zaista vjerujem da je budućnost Srbije u tome da bude spremna da izgradi takav sporazum i to je test za samu Evropu danas, da li je sposobna da sklopi takav sporazum - rekao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je s Macronom govorio iskreno, te da se zalagao za to da Francuska pomogne Srbiji na evropskom putu, ali i u rješavanju "kosovske krize".

-Ja nisam neko ko je sanjar, neko ko misli da su moguće nemoguće stvari, za Francusku je Kosovo nezavisno, za Srbiju nije, ali sam uvjeren da energija Macrona može da unese promjene na evropskom kontinentu i da u skladu s tim može da pomogne i našim građanima - kazao je.

Macron i Vučić su prisustvovali i ceremoniji razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata, njih ukupno 22. Među njima su izjava o namjerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, te sporazum o kinematografskoj koprodukciji, kao i ugovor s kompanijom MBDA o isporuci raketa Mistral i tehnički sporazum Ministarstva odbrane Srbije za ugovor sa MBDA.

Posljednji put je Jacques Chirac, kao predsjednik Francuske, posjetio Srbiju 2001. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.