open-navfaktor-logo
search
Susret u Burgundiji
Macron sa stilom ispratio Merkel: Zahvalio joj što je sačuvala jedinstvo Evrope
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron sinoć je sa stilom ispratio odlazeću njemačku kancelarku Angelu Merkel, kazavši da je ona uspjela očuvati jedinstvo Evrope tokom kriznih razdoblja.
04.11.2021. u 08:13
get url
text

Ugostivši je u srcu vinske regije Burgundije umjesto u Jelisejskoj palati u Parizu, Macron joj je zahvalio na strpljivosti s njim i na lekcijama kojima ga je naučila, prenosi france24.com.

- Otkad ste postali kancelarka, Francuska vas je upoznala i zavoljela - rekao je Macron uručujući Merkel najviše francusko priznanje - Veliki križ Legije časti.

Dodao je da je Merkel prvo sarađivala s predsjednikom Jacquesom Chiracom, zatim s Nicolasom Sarkozyjem kad su tokom finansijske krize zajedno sačuvali Eurozonu, potom s Francoisom Hollandeom s kojim se suočila s prijetnjom terorizma i izbjegličkom krizom, a na kraju se s njim borila protiv pandemije izazvane koronavirusom.

- Nadam se da će lekcije kojima ste nas naučili, da ostanemo čvrsti u teškim trenucima, da se pobrinemo da ostanemo jedinstveni kako se stvari ne bi raspale, ostati s nama - rekao je Macron.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.